
Wanneer je geïnteresseerd raakt in de gezondheid van de darmen, komt al snel de vraag wat de betekenis is van de darmflora? De korte betekenis hiervan is dat de darmflora alle 500 tot 1000 soorten biljoenen micro-organisme omvat die leven in de darmen.
Wanneer de bacteriën in balans zijn, dragen ze bij aan een vitaal leven. Het tegenovergestelde gebeurt wanneer ze juist in disbalans zijn. Hierom wordt tegenwoordig in vele onderzoeken dan ook het belang van deze bacteriën onderbouwd.
Hoe dan ook, in dit artikel gaan we iets dieper op de betekenis van de darmflora in. Dus naast de betekenis kom je ook te weten waar de darmflora goed voor is, waar zij invloed op heeft, hoeveel bacteriën er zijn en hoe de darmflora nou precies is opgebouwd.
Betekenis van darmflora
De darmflora is een gemeenschap van biljoenen micro-organismen die leven in de darmen en spijsverteringkanaal van de mens1. Het is misschien raar om te horen dat de darmen dus niet alleen zijn opgebouwd uit menselijke cellen, maar dus ook micro-organismes.
Micro-organismen zijn levende bacteriën, gisten en schimmels die zo klein zijn, dat ze niet met het oog waarneembaar zijn2. Bovendien kom je ze overal tegen. Ze zijn zowel aanwezig in de grond als in het water, maar ook in dieren mensen en in voedsel.
Doordat micro-organisme vaak in het rijtje met virussen en eencellige parasieten wordt geplaatst, worden micro-organisme vaak in het rijtje van slecht en ziekmakend gezet. Dit is niet waar! Hoewel er wel enkele micro-organisme bestaan die voedsel bederven en ziekmakend kunnen zijn, bestaan er ook goede nuttige micro-organisme.
Deze nuttige micro-organisme zijn vaak in gefermenteerd voedsel aanwezig. En juist voor een gezonde darmflora zijn deze nuttige organisme van belang. Mede hierom is voedsel zo interessant. Hiermee kan juist de samenstelling van de darmen beïnvloed worden.
Wat doet de darmflora?
De darmflora is in de medische wereld lang een onbelicht punt geweest. Niettemin stelde de Griek Hippocrates 2000 jaar geleden al dat alle ziekte beginnen in de darmen. En in 1958 voorspelde Nobelprijswinnaar Joshua Lederberg al een toenemend begrip hiervoor.
Hoe dan ook, door de snelle ontwikkelingen tegenwoordig weten we steeds meer. Zo ook wat voor belangrijke functies de darmflora namelijk hebben in het lichaam3. Ze zorgen namelijk niet alleen voor de spijsvertering en stoelgang maar ook onder andere voor:
- Aanmaak van vitamines (B12).
- Barrière functie tegen schadelijke bacteriën.
- Opname en vertering van voedsel.
- Trainen van het immuunsysteem.
Geasscoscieerde ziektes
In het verlengde van de bovenstaande functies is het ook wel interessant om te vermelden welke ziektes in verband worden gebracht met een slechte darmflora. Let op! Niet voor alles is al gericht wetenschappelijk onderzoek gedaan, vandaar ook associaties!
- Astma.
- Diabetes.
- Depressie.
- Darmkanker.
- Hart- en vaartziekten.
- Overgewicht.
- Ziekte van Crohn.
- Etc..
Hoeveel bacteriën zitten er in de darmen?
De darmflora in het menselijk lichaam bestaat uit biljoenen bacteriën. Ofwel een 10 met 13 tot 14 nullen. Elk mens heeft bijna evenveel lichaamscellen als deze bacteriën. Om het een beeld te geven, mocht je ze gaan wegen dan heeft dit een gewicht van 1 a 2 kg.
Deze biljoenen bacteriën zijn opgebouwd uit verschillende soorten. Gemiddeld heeft een mens 500 tot 1000 verschillende soorten darmbacteriën in zich. Veelal geldt hoe meer soorten er in de darmen aanwezig zijn, hoe gezonder en vitaler iemand zich zal voelen.
Het aantal soorten bacteriën plus de hoeveelheid bacteriën vormen samen het microbioom (=darmflora). En juist dit microbioom is interessant. Het is namelijk net als bij een vingerafdruk bij ieder mens uniek!
Kortom, wat is de darmflora van een mens?
Terugkomend op de vraag in dit artikel. Wat is de darmflora? Zoals we in dit artikel hebben kunnen lezen is de darmflora een benaming voor de biljoenen micro-organismen die in de darmen leven. Deze biljoenen micro-organisme zijn daarentegen weer op te delen.
Zo zijn er 500 tot 1.000 soorten te onderscheiden die in de darmen aanwezig kunnen zijn. Hierbij lijkt het er trouwens op dat hoe meer verschillende soorten bacteriën er aanwezig zijn, hoe gezonder en vitaler iemand zich zal voelen. Bovendien hebben de micro-organisme in het lichaam een belangrijke functie.
Zo helpen ze niet alleen bij het verteren van voedsel en de stoelgang, maar ook bij de aanmaak van vitamines, het vormen van een barrière tegen schadelijke bacteriën en het trainen van het immuunsysteem. Een slechte darmflora wordt geassocieerd met ziekten.