Lactose intolerantie op latere leeftijd

Lactose intolerantie op latere leeftijd

Hoewel het niet logisch voelt is het eigenlijk heel logisch dat lactose intolerantie op latere leeftijd voorkomt. Naarmate je ouder wordt neemt namelijk de productie van het benodigde enzym (lactase) om lactose te kunnen afbreken geleidelijk af. De oorzaak hiervan kan liggen aan erfelijkheid of een (tijdelijke) beschadigde darm.

De eerste oorzaak, ofwel erfelijkheid, is genetisch bepaald en is van toepassing op de primaire en aangeboren variant van lactose-intolerantie. Een stukje DNA-code dat zich bevindt op chromosoom 2 stopt de productie van lactase. Waarom het lichaam dit doet heeft te maken met het feit dat lactose-intolerantie mens eigen is.

In feite was ieder mens lactose-intolerant tot het moment dat enkele voorouders melk van andere zoogdieren gingen nuttigen. Zeer vermoedelijk hadden zij na de inname van zuivel ook klachten, maar door generaties lang zuivel te hebben door genuttigd heeft het lichaam van een deel van de mensheid zich aan melk aangepast.

Aangeboren- en primaire lactose intolerantie

Zoals al gezegd is de oorzaak van deze 2 soorten genetisch bepaald. In de DNA van het lichaam staat een stukje code dat bepaalt dat de productie van lactase stopt. Hierbij is er een verschil tussen de aangeboren en primaire variant. Zo produceert het lichaam bij de aangeboren variant al vanaf de geboorte geen lactase.

Kijkend naar lactose-intolerantie op latere leeftijd, dan zal dit soort n.v.t. zijn. Aannemelijker is dat het gaat om primaire lactose-intolerantie. Bij de primaire variant stopt het lichaam na het 3e levensjaar geleidelijk met de productie van lactase, omdat het omzetten van lactose in moedermelk niet meer nodig is.

Het lichaam is i.t.t het lichaam van melk drinkende voorouders nooit in contact geweest met zuivel. Het werd gevoed met ander voedsel uit bijvoorbeeld rivieren. Hierdoor was er nooit de noodzaak om het lichaam te voeden met zuivel waarop het lichaam zich eigen heeft gemaakt om de productie van lactase te stoppen.

Secundaire lactose-intolerantie

Naast primaire lactose-intolerantie is het ook goed mogelijk dat secundaire lactose-intolerantie zich voordoet op latere leeftijd. Door een beschadiging van de darm kan het lichaam (tijdelijk) niet voldoende lactase produceren. Wanneer de darmwand weer is hersteld zou het eten van lactose eigenlijk weer moeten kunnen.

Het ‘positieve’ van dit soort is dat het afhankelijk van de ernst van lactose-intolerantie na verloop van tijd weer te genezen is. Anders is dit voor de aangeboren en primaire soort. Deze 2 varianten zijn levenslang en niet te genezen. Niettemin kan je af en toe wel gebruik maken van lactase pillen.

Symptomen van lactose intolerantie op latere leeftijd

Stinkende zurige ontlasting kan wijzen op een lactose intolerantie op latere leeftijd
  • Buikpijn
  • Misselijkheid
  • Rommelige buik
  • Opgeblazen gevoel
  • Diarree en of waterige ontlasting

Kan lactose intolerantie op latere leeftijd overgaan

Enkel bij een niet al te ernstig beschadigde darm kan lactose-intolerantie op latere leeftijd overgaan. Bij de andere varianten is dit helaas niet mogelijk. Deze 2 varianten zijn levenslang. Dit gezegd hebbende betekent het niet dat je nooit meer lactose bevattende producten zou kunnen eten. Integendeel zelfs.

Doordat lactose an sich niet het probleem is, maar het tekort aan het enzym lactase kan je door gebruik te maken van lactase pillen nog regelmatig eens producten nuttigen die lactose bevatten. Let er alleen wel op dat je de juiste pillen gebruikt. Ofwel de juiste dosering en het liefst in de vorm van poeder of een kauwtablet.

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items -  0,00