Lactase is een in de dunne darm voorkomend enzym dat helpt bij de afbraak van melksuiker (lactose) in galactose en glucose. Hoewel bij ieder mens dit enzym vanaf de geboorte aanwezig is neemt de productie bij mensen met een lactose-intolerantie of direct na de geboorte of na het 3e levensjaar of na een beschadiging van de darmwand af.

Door de aanwezigheid van lactase in de dunne darm kan het lichaam melksuiker (lactose) omzetten in de bruikbare stoffen glucose en galactose. Waarna dit is gebeurd wordt het opgenomen in het dunne darmslijmvlies en getransporteerd via de bloedbaan zodat het uiteindelijk als energie kan dienen voor het lichaam.
Ondanks de afname van lactase is het een misverstand dat mensen met een lactose-intolerantie geen zuivelproducten meer kunnen eten. Door gebruik te maken van supplementen in de vorm van capsules, druppels of poeder is dit goed mogelijk. Het enige waar je op moet letten is de juiste dosering.
De oorzaak van de afname lactase
Waarom het lichaam opeens of geleidelijk stopt met de aanmaak van lactase hangt af van welk soort lactose-intolerantie je hebt. Zodoende bestaan er met de aangeboren-, primaire en secundaire variant 3 soorten. Bij de aangeboren variant ben je al vanaf de geboorte lactose intolerant en bij de primaire variant vanaf het derde levensjaar.
De oorzaak van de afname van lactase bij beide varianten is erfelijkheid en in het verlengde hiervan etnische afkomst. Bij secundaire lactose-intolerantie ligt dit iets anders aangezien de productie (tijdelijk) stopt door een beschadiging van de darmwand door bijvoorbeeld een operatie of medicijnen.
Doordat een beschadiging van de darmwand op elke leeftijd kan voorkomen is dit niet leeftijdsgebonden. Bovendien is dit de enigste variant waarbij de kans bestaat dat je ooit weer eens normaal lactose zou kunnen eten. Bij de aangeboren- en primaire variant is lactose-intolerantie levenslang en kan je alleen lactose eten door middel van lactase pillen.
Door middel van schimmels komt het enzym tot stand
Tot slot is het wellicht nog wel goed om te weten dat de productie van lactase niet chemisch is. Het komt namelijk tot stand door middel van gistschimmels. Door deze schimmels op de juiste manier te verzorgen produceren ze vanzelf lactase. Uiteindelijk kan je dit gebruiken voor lactosevrije voedingsmiddelen of supplementen.
Tegenwoordig maken bedrijven voor de productie van lactase vooral gebruikt van de schimmels Aspergillius oryzae en de Klyveromyes lactis. Beide hebben hun eigen kenmerken waarbij Aspergillius oryzae bekent staat als maagzuurbestendig. Mede hierom wordt zij vaak gebruikt voor lactase supplementen en Klyveromyes lactis voor de industrie.