Wat is lactose intolerantie?

Bij de vraag wat is lactose intolerantie en wat zijn haar symptomen is buikpijn een veelvoorkomend symptoom

Lactose intolerantie is het niet tot moeilijk verdragen van melksuiker. Melksuiker dat ook wel lactose wordt genoemd komt enkel voor in melk van zoogdieren. Waar bij ‘normale’ mensen lactose wordt afgebroken door het in de darmen geproduceerde enzym lactase daar is dit enzym bij mensen met een lactose-intolerantie afwezig.

Waarom dit afwezig is bij mensen met een lactose-intolerantie heeft te doen met het gegeven dat de darmen zijn gestopt met de productie van lactase. Afhankelijk van het soort intolerantie heeft dit bij een grote meerderheid te maken met erfelijkheid. Bij een kleine groep komt het door een beschadiging van de darm.

Wellicht een kleine geruststelling voor de mensen die lactose intolerant zijn is dat zij wereldwijd gezien redelijk ‘normale’ mensen zijn. Zo komt lactose-intolerantie wereldwijd maar liefst voor bij 70% tot 80% van de wereldbevolking. In Nederland is dit slechts 3% tot 6% wat te maken heeft met iemand zijn of haar afkomst.

Typische symptomen bij lactose-intolerantie

  • Buikpijn
  • Maagkrampen
  • Vaak moeten boeren
  • Sterk geurende ontlasting
  • Veel last hebben van winderigheid
  • Diarree, waterige of smeuïge ontlasting
  • Regelmatig een misselijk gevoel hebben
  • Een maag die opgeblazen voelt en rommelig klinkt

Hoe kan ik testen of ik lactose-intolerant ben?

Wanneer jouw symptomen en klachten redelijk met dat van een lactose-intolerantie overeenkomen doe je er verstandig aan om een test uit te voeren. Aangezien er meerdere soorten testen zijn is het op meerdere manieren te ontdekken. De huisarts kan adviseren welke het beste is.

Volg altijd een lactosevrij dieet

Wanneer de test positief uitvalt (dus het is zeker dat je lactose-intolerant bent) is het definitief dat je lactose moet mijden uit al je voeding. Dit doe je door een eeltdagboek bij te houden en te kijken in welke voedingsmiddelen lactose zit. De lactose bevattende voedingsmiddelen schrap je en vervang je door een alternatief.

Voor veel (zuivel-)producten is er tegenwoordig een lactosevrij alternatief te vinden. Mocht het zuivelschap geen uitkomst bieden dan kan je in veel gevallen ook nog uitwijken naar vegan producten.

Medicatie bij een lactose-intolerantie

De beste medicatie voor een lactose-intolerantie is in 8 van de 10 gevallen een lactosevrij dieet. Niettemin is het ook goed mogelijk om zo af en toe lactose te eten met een lactose-intolerantie. Dit doe je door samen met een lactose bevattend product één of meerdere lactase pillen in te nemen.

Bovendien bestaan er tegenwoordig ook supplementen waar je met 1 keer innemen van een tablet een hele week tegen lactose zou moeten kunnen. Hoewel aanbieders van deze supplementen het beweren heb ik er zelf nog geen ervaring mee. Hoe dan ook. Af en toe een lactase pil nemen doe ik wel en die ervaring is positief.

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items -  0,00