Wat is lactosevrij?

Volgens de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit is voedsel lactosevrij als het minder dan 0,1 gram lactose per 100 ml bevat. Omdat sommige fabrikanten ook wel adverteren met lactose arme producten ontstaat er nog wel eens verwarring. Maar let op!

Want lactose arme producten kunnen voor mensen met een lactose intolerantie al te veel lactose bevatten. Kies daarom altijd voor lactosevrij. Ondanks het gegeven dat er in deze producten ook nog een beetje lactose kan zitten zorgt dit vrijwel nooit voor problemen.

Tot slot. Sommige fabrikanten adverteren ook nog wel eens met zero lactose. Wanneer dit op een etiket staat betekent het dat de fabrikant melk links heeft laten liggen of wanneer het melk nodig heeft plantaardige melk gebruikt.

Hoe maak je voedsel lactosevrij?

Kijkend naar lactosevrije melk is voedsel op 2 manieren lactosevrij te maken, namelijk door:

  1. Gebruik te maken van lactase. Door lactase toe te voegen aan melk wordt lactose op een natuurlijke manier afgebroken.
  2. Lactose uit melk te filteren. Dit proces heet ook wel omgekeerde osmose en wordt voor zover bekent tot nu toe alleen gebruikt door Friesland Campina.

Belang van lactose bij de productie van voedsel

Hoewel sommige producten van nature lactosevrij kunnen zijn kan het alsnog zo zijn dat een fabrikant ervoor kiest om lactose aan het product toe te voegen. De reden waarom een fabrikant dit doet kan te maken hebben met één van de volgende 3 redenen:

  1. Een product meer smaak geven.
  2. Als bindmiddel in voedsel en of medicijnen.
  3. Een baksel een betere bruine kleur meegeven.

Waarom zijn sommige zuivelproducten van nature lactosevrij?

Bepaald voedsel dat is gemaakt op basis van melk kan van nature vrij van lactose zijn. Dit komt namelijk door fermentatie. Fermentatie is een proces dat gebruik maakt van bacteriën, schimmels of gisten om etenswaar te bereiden.

Een goed voorbeeld van zo’n product waar fermentatie plaatsvindt op het gebied van melk/lactose is oude kaas. Door een natuurlijk proces wordt de aanwezige lactose omgezet in melkzuur. Melkzuur? Ja melkzuur.

Met een lactose intolerantie kan je gewoon melkzuur eten mits melk niet als allergie op het etiket vermeld staat. Melkzuur heeft namelijk niks te doen met lactose. Het is een bacterie dat ook van nature aanwezig is in je lichaam.

Mocht je dit willen testen dan moet je even flink sporten. De stevige spierpijn na het sporten is melkzuur.

Plaats een reactie

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items -  0,00