Lactose intolerantie test? Check hier alle mogelijke testen plus haar kenmerken!

Ben je op zoek naar een lactose intolerantie test? In dit artikel ga ik je enkele opties geven hoe jij erachter kan komen of je lactose-intolerant bent. Want hoewel je denkt dat de huisarts de enigste optie hiervoor is, zijn er tegenwoordig ook enkele thuistesten.

Vooral deze thuistesten zijn interessant, als je geen eigen risico wilt verbruiken. Of gewoon zelf een laagdrempelige test wilt doen. Hoe dan ook, in dit artikel geef ik je een overzicht van alle soorten testen. Zo weet jij welke er zijn en je moet gaan kiezen.

In het artikel heb ik ervoor gekozen om de testen onder te verdelen in testen die je via de huisarts dan wel ziekenhuis moet aanvragen en zelftesten. Hoewel lactose-intolerantie niet schadelijk is, moet je bij niet-vertrouwde klachten altijd langs de huisarts gaan.

Lactose intolerantie zelftest

Wanneer je op een laagdrempelige manier erachter wilt komen of je lactose-intolerant bent, dan kan je kiezen voor een zelftest. Op dit moment zijn er meerdere testen beschikbaar. Elk kent zijn voordelen en nadelen. Hieronder zullen we elke test bespreken.

Ontlasting zuurgraadtest

Omschrijving van een lactose-intolerantie zelf test kit

Een andere manier om lactose-intolerantie zelf te testen is aan de hand van de zuurgraadtest van jouw ontlasting. Tegenwoordig zijn er enkele testkits te koop. Deze testkits zien er als het ware uit als een COvid-19 test. Aan de hand van jouw ontlasting kan je vrij snel zien of jouw lichaam lactose verteerd en lactase aanmaakt.

Het voordeel van deze test is de prijs (rond de €30 euro) en de flexibiliteit. Op een vrij eenvoudige manier kan je namelijk zelf in 30 minuten testen of je lactose-intolerant bent. Voor een eerste indicatie kan dit een vrij goede test zijn om lactose te laten staan. Let op! Voor deze test mag je geen gebruik maken van lactase pillen of dergelijke.

Eliminatie-provocatie test

Wellicht de makkelijkste en goedkoopste test is de eliminatie-provocatie test. Bij deze test laat je gedurende 4 weken alle voedingsmiddelen waarin lactose zit uit je voeding. Na 4 weken voeg je geleidelijk aan weer lactose aan je voeding toe. Krijg je opnieuw klachten? In dat geval kan het weleens zo zijn dat je lactose-intolerant bent.

Het voordeel van deze test is dat het goedkoop is. Bovendien kan je het zelf doen als je genoeg kennis hebt van in welke voedingsmiddelen lactose zit. Het nadeel is dat het minimaal 4 weken duurt voordat je resultaat hebt. Ook kost het in het begin de nodige werk met het uitzoeken welke voedingsmiddelen je moet laten staan.

DNA-test

De DNA-test is een andere manier om lactose-intolerantie te testen. Let op! Dit kan alleen als je aangeboren- of primaire lactose-intolerantie hebt. Het is dan namelijk erfelijk bepaalt en dus in je genen te zien of je het gen MCM6 bij je draagt of niet. Is dit gen aanwezig? In dat geval maak je lactase aan en ben je NIET lactose-intolerant.

Het voordeel van deze test is dat het aan de hand van jouw DNA in opgestuurd speeksel of bloed kan zien of het gen aanwezig is. Met andere woorden, het is vrij nauwkeurig. Nadelig is dat deze testen kostbaar zijn (€60 tot €80 euro) en de uitslag gemiddeld 2 weken duurt.

Lactose intolerantie test via de huisarts

Waar de bovenstaande testen voor lactose-intolerantie zelf kunnen worden gedaan, kan je natuurlijk ook langs de huisarts gaan. De huisarts zal je vaak doorsturen naar het ziekenhuis om een vervolg onderzoek te doen.

Lactose intolerantie ademtest

Een veel gebruikte test om lactose-intolerantie op te sporen is via de ademtest. Hiervoor moet je eerst één keer nuchter in een apparaat blazen voor een uitgangswaarde. Na de uitgangswaarde moet je een drankje drinken met lactose. Na 1,5 uur blaas je nogmaals in het apparaat en zie je aan de hand van waardes of je lactose-intolerant bent of niet.

Het voordeel van deze test is de nauwkeurigheid. Een nadeel is dat het pijnlijk kan zijn en het de nodige voorbereiding vereist. Van mijn test in 2012 kan ik herinneren dat ik destijds de avond ervoor nuchter moest blijven en tijdens de test de nodige buikkrampen te verwerken kreeg.

Darmbiopsie

Nog een test om lactose-intolerantie op te sporen is via een darmbiopsie. Hiervoor gaat een arts een stukje weefsel van jouw darmwand knippen. Aan de hand van dit weefsel kan de arts beoordelen of iemand wel of geen lactose-intolerantie heeft.

Hoewel ook deze test het voordeel kent van nauwkeurigheid, zal deze test niet vaak afgenomen worden voor lactose-intolerantie. Het is namelijk een best intensief darmonderzoek dat vaak niet perse nodig is om lactose-intolerantie te ontdekken.

Lactose tolerantie test via het bloed

Ook met de lactose tolerantie test kan lactose-intolerantie worden opgespoord. Hetgeen wat deze test meet is of de bloedsuikerspiegel toeneemt na inname van melk (lactose). Neemt de bloedsuiker toe? In dat geval neemt je lichaam lactose op en ben je niet lactose-intolerant. Tegengesteld betekent het natuurlijk dat je wel lactose intolerant bent.

Het voordeel van deze test is dat het vrij toegankelijk is. Vrijwel iedere huisarts heeft wel een apparaatje bij de hand waarmee dit getest kan worden. Dit gezegd hebbende neemt dit onderzoek wel tijd in beslag, die er vaak niet is. Hierdoor wordt je vaak doorverwezen naar het ziekenhuis. Ook de buikkrampen moet je bij een positieve test voor lief nemen.

Lactose intolerantie test online

In tegenstelling tot de bovenstaande fysieke lactose intolerantie testen kan je ook voor een online test kiezen. Hoewel het een stuk simpeler is, zal het minder betrouwbaar zijn. Het maakt namelijk gebruik van vragen die gebaseerd zijn op de symptomen.

Een voorbeeld van zo’n online test is die van gezondheidsplein. Persoonlijk vindt ik de test niet erg uitgebreid, want het vraag niet veel informatie achter een symptoom. Hierbij bedoel ik bijvoorbeeld de symptoom buikpijn. Zelf zou ik dan graag willen zien wanneer doet de symptoom zich voor en hoe vaak.

Hoe dan ook, mocht je een eerste indicatie willen dan kan je op deze test afgaan. Ook kan je een goedkope laagdrempelige fysieke zelftest voor lactose-intolerantie proberen. Deze zijn op gegevens gebaseerd van het lichaam zelf en daardoor toch meer betrouwbaarder.

Lactose intolerantie test kosten

Als je een lactose-intolerantie wilt laten doen, dan heb je met verschillende kosten te maken. Allereerst hangt dit af van of je naar de huisarts gaat of zelf de test uitvoert. Indien je kiest voor de huisarts dan wordt voor het vervolgonderzoek wel jou eigen risico gebruikt.

Heb je jouw eigen risico verbruikt? In dat geval is dit een goedkope optie. Heb je jouw eigen risico nog niet op? In dat geval kan een zelftest goedkoper zijn. Helemaal de eliminatie-provocatie test. Hoewel je tijd moet investeren voor wat je wel en niet meer mag eten kan je op een vrij makkelijke manier testen of je de symptomen kan plaatsen.

Aangezien de eliminatie-provocatie test minimaal 4 weken duurt, kan een andere test zoals de DNA-test of ontlasting zuurgraadtest goedkoper zijn. De DNA-test kost tussen de €60 en €80 euro en de ontlasting zuurgraadtest heb je al vanaf €20 euro.

Lactose intolerantie test kopen, waar doe ik dat?

In tegenstelling tot testen voor bijvoorbeeld gluten, is het aanbod voor lactose-intolerantie testen in winkels zoals de Etos en Kruidvat nog niet heel groot. Natuurlijk heb je voor testen via de huisarts geen winkel nodig, maar als je een zelftest wil uitvoeren moet je wel weten waar je ze kan kopen.

Gelukkig zijn er online een aantal aanbieders van verschillende testen. Zodoende heb je allereerst een paar merken (.., ..) die DNA-testen voor lactose-intolerantie aanbieden. Let op! Deze test is alleen beschikbaar om aangeboren- of primaire lactose-intolerantie op te sporen.

Een andere test die je online kan kopen is een waterstof ademtest of een ontlasting zuurgraadtest. Qua eenvoudigheid en prijs kan de waterstof ademtest nog wel enige voeten in de aarde hebben. De ontlasting zuurgraadtest kan eenvoudig worden uitgevoerd.

Veelgestelde vragen

Hieronder staan enkele veelgestelde vragen over lactose-intolerantie testen.

Wat doen ze bij een lactose test?

Bij een lactose-intolerantie test kijken ze over het algemeen of het lactase enzym wordt aangemaakt in de dunne darm. Hiervoor zijn er meerdere opties beschikbaar, zoals het testen van: DNA, waterstof, ontlasting of darmweefsel.

Kun je bloedprikken op lactose?

Ja en nee. Het is mogelijk om een test te gebruiken op basis van bloed, maar deze zal dan jouw DNA bepalen. Dit gebeurt niet via de reguliere zorgaanbieder, maar via dat van een (online) commerciële partij.

Hoeveel kost een lactose-intolerantie test?

Doorgaans kost een lactose-intolerantie bij een commerciële partij €20 tot €80 euro. De eliminatie-provocatie test is gratis, maar neemt wel meer tijd in beslag.

Plaats een reactie

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items -  0,00