Bevat melkeiwit lactose?

Soms kan je met lactose-intolerantie door het bomen het bos niet meer zien, want bevat melkeiwit nou wel of geen lactose? Het antwoord hierop is in feite nee. Met een lactose-intolerantie zou je bepaalde melkeiwitten kunnen eten aangezien het op een spoort na geen lactose bevat. Krijg je van sporen al last? Vermijd het dan.

Bevat melkeiwit lactose

Indien je niet alleen lactose-intolerantie maar ook een koemelkallergie hebt dan moet je melkeiwit wel vermijden. Met een koemelkallergie kan je namelijk de eiwitten niet verdragen zonder een allergische reactie. Wellicht dat hier ook wel de verwarring vandaan komt met lactose-intolerantie.

Hoe dan ook, met een lactose-intolerantie mits je tegen een sporen lactose kunt de volgende melkeiwitten nuttigen: Caseïne, Caseïnaat en Sodiumcaseïnaat.

Het verschil tussen melkeiwit en lactose

Waarom je met lactose-intolerantie geen melksuiker maar wel melkeiwit mag nuttigen heeft te doen met het gegeven dat het 2 verschillende elementen zijn van melk. Waar melk doorgaans bestaat uit water, vet, eiwit en melksuiker (lactose) reageer je met een lactose-intolerantie enkel op de voedingstof melksuiker.

Mede doordat je lichaam bij een lactose-intolerantie enkel moeite heeft met het afbreken van lactose zou je in principe melkeiwit met wellicht sporen van lactose gewoon moeten kunnen verdragen. Anders is dit bij een koemelkeiwitallergie. Bij koemelkeiwitallergie ziet het lichaam melkeiwit onschuldig aan als schadelijk.

Mede om een allergische reactie te voorkomen moet je bij een koemelkeiwitallergie ten alle tijden melkeiwit mijden in je voedingspatroon.

2 gedachten over “Bevat melkeiwit lactose?”

 1. Hoi hoi.
  Ik zou graag willen weten of mensen met Galactosemie dan wel of geen melkeiwit kunnen verdragen. Aangezien deze vorm nog een stap verder gaat, waarbij je helemaal moet opletten met lactose/galactose melksuiker/caseine etc etc…

  Beantwoorden
  • Hallo mr Maguire,

   Interessante vraag. Ik heb zelf hiervan nog nooit gehoord, maar zoals te lezen valt is het nog vervelender dan lactose-intolerantie.

   Hoewel melkeiwit geen lactose bevat, kan het wel sporen bevatten. Hierdoor loop je altijd een risico. Met een klassieke lactose-intolerantie is dit doorgaans geen probleem, maar bij galactosemie wel.

   Wellicht is dit een handige website voor je:

   https://www.galactosemievereniging.nl/dieet/

   Beantwoorden

Plaats een reactie

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items -  0,00