Myheritage DNA-kit review: Lactose-intolerant? Ga op zoek naar je roots!

Myheritage DNA-kit review

Wat doet een review van de Myheritage DNA kit nou op een website over lactose-intolerantie zal je denken. Het is een terechte vraag, maar lactose-intolerantie heeft alles te doen met DNA. Mede hierom is het bouwen van en aan mijn familiestamboom een hobby.

Zoals je misschien wel weet is aangeboren- en primaire lactose-intolerantie genetisch bepaald. Het komt bij bevolkingsgroepen in Zuid-Amerika, (Zuid-)Afrika, Zuidoost-Azië en Zuid-Europa vaker voor waardoor het zoeken van je roots een nuttige aanvulling is.

Aangezien ik zelf speeksel heb opgestuurd naar het lab in de Verenigde Staten heb ik genoeg ervaring met de Myheritage DNA test om alle plus- en minpunten te weten. Zo is het verstandig om in beginsel een stamboom te hebben voordat je DNA opstuurt.

Maar hier komen we later in het artikel wel op terug. Laten we nu eerst eens gaan kijken wie of wat Myheritage is, wat de DNA kit inhoudt en hoe het in zijn werk gaat. Als laatste in dit artikel sluiten we af met wat mijn uitslag was en wat voor resultaten je allemaal krijgt.

Wie of wat is Myheritage de aanbieder en website achter de DNA kit?

De oprichter van Myheritage

Myheritage is in 2003 is opgericht door familiegeschiedkundige Gilad Japhet als garage project. Inmiddels is het project in ruim 15 jaar tijd uitgegroeid tot één van de grootste online aanbieders voor het (eenvoudig) maken van een virtuele familiestamboom.

Naast het creëren van je stamboom aan de hand van historische gegevens, kan je als aanvulling op de stamboom ook een DNA-kit gebruiken. Met zo’n test kan je een schatting krijgen van je genetische afkomst (en mogelijk waar je lactose-intolerantie vandaan komt).

Op dit moment van schrijven heeft Myheritage wereldwijd 95 miljoen gebruikers in 196 landen. Bovendien ondersteunt de website van Myheritage maar liefst 42 talen (waaronder ook Nederlands) wereldwijd, waardoor bijna iedereen de tools (gratis) kan gebruiken.

Dit is volgens Myheritage de meerwaarde van de DNA-kit en haar resultaten uit de test

Myheritage zegt dat je door de DNA-test achter meerdere genealogische verbanden komt, zoals je geschatte etniciteit. Voor mensen met een lactose-intolerantie kan dit vooral interessant zijn, wanneer je geen flauw benul hebt waar je ‘zuidelijke’ roots liggen.

Hierbij dient wel gezegd te worden dat het om een schatting gaat. Vooruitlopend op mijn testuitslag, dan heb liggen mijn roots in Engeland, Noord- en West-Europa en Scandinavië. Ofwel geen ‘zuidelijke’ roots, maar ondanks dit resultaat kan het alsnog zo zijn.

Iedereen erft namelijk zijn eigen pakketje chromosomen. Bij mij zijn hierdoor de Engelse-, Noord- en West-Europese-, en Scandinavische rootst het best te zien. Mochten mijn zussen speeksel opsturen, dan zou het goed kunnen dat bij hen de ‘zuidelijk’ roots te zien zijn.

Wanneer je eigen test dus geen ‘zuidelijke’ roots aangeeft, dan adviseert Myheritage om meerdere familieleden te laten testen. Zelf het ik dit tot nu toe nog niet gedaan. Hoe dan ook, naast de geschatte etniciteit toont de test ook de mate van DNA-verwantschap.

Momenteel heb ik zelf zo’n 8.000 matches. Natuurlijk staan ze allemaal niet even dichtbij en is de betrouwbaarheid van enkele matches onzeker. Gelukkig geeft Myheritage dit zelf aan middels een melding bij een betreffende match met gemiddeld of weinig betrouwbaar.

Review van de geschatte roots van de Myheritage DNA-test
Mijn geschatte etniciteit, helaas zonder ‘zuidelijke’ roots

Benodigdheden voor het uitvoeren van de test

Wanneer de pakketbezorger de DNA kit heeft overhandigd, zie je dat het verpakt is in een stevige envelop. In de envelop zitten vele attributen die nodig zijn om de test te kunnen uitvoeren. Hierbij kan je denken aan een wangslijmstaafje en buisjes met vloeistof.

Bovendien is een schone handdoek die je gebruikt als ondergrond nodig, om de test goed te kunnen uitvoeren. Natuurlijk is er ook een schaar vereist om de met speeksel geschaafde staafjes na het schrappen op maat van de buisjes te kunnen knippen.

Tot slot moet je ook nog rekening houden met het opsturen van de wangstaafjes naar het lab in de Verenigde Staten. De kosten hiervan zitten niet bij de prijs in. Afhankelijk van je eigen voorkeur ben je €5 kwijt aan postzegels of €20 aan een aangetekende brief. 

DNA-kit van Myheritage

Dit is allemaal inbegrepen bij een DNA-kit van Myheritage:

  • Activatiecode
  • 2 wangslijmstaafjes
  • Gebruikshandleiding
  • 2 buisjes met vloeistof
  • Doekje waar je de buisjes kunt opleggen
  • Envelop met voorbedrukt adres naar de Verenigde Staten

Hoe betrouwbaar is een DNA-test als je die laat uitvoeren bij Myheritage?

Vergelijkend met andere aanbieders, dan zijn de resultaten van Myheritage op het gebied van de geschatte etniciteit redelijk betrouwbaar. Desondanks moet je hierbij wel een slag om de arm houden aangezien het om een geschatte etniciteit gaat.

Want wanneer stopt een grens van een etniciteit? Aangezien Myheritage net als elke andere aanbieder vanuit haar eigen database grenzen trekt, kunnen de percentages met andere DNA-aanbieders verschillen. Niettemin kloppen de grote lijnen wel.

Daarnaast heeft Myheritage onlangs etniciteitsgroepen toegevoegd. Zelf zit ik in de groep van Noord-Nederland (Friesland, Groningen, Drenthe en Nedersaksen) en West-Nederland (Noord- en Zuid-Holland). Kijkend naar mijn stamboom dan kunnen beide kloppen.

Tot slot is het nog goed om de betrouwbaarheid van DNA-matches te benoemen. Op dit moment van schrijven heb ik zelf 8.000 matches. Dit kan je moeilijk serieus nemen en dat doet Myheritage zelf ook niet. Zij geeft namelijk zelf al aan hoe warm DNA-matches zijn.

Zo geeft Myheritage de mate van verwantschap aan

De prijs van een DNA-kit bij Myheritage

Standaard kost de DNA test van Myheritage €79 exclusief verzendkosten. Kijkend naar andere aanbieders, dan is dit niet duur. Zo is de prijs van de goed vergelijkbare Ancestery kit €99. Vermoedelijk is Ancestery duurder doordat zij een grotere database heeft.

Niettemin heeft Ancestery geen Nederlandse website alsmede een klantenservice. Vooral na de test wanneer je begrijpelijkerwijs met vragen zou kunnen zitten, is een klantenservice in je eigen moedertaal eigenlijk wel een must have om erbij te hebben.

Hoe dan ook, naast de aanschafkosten kent de DNA kit ook een aantal verborgen kosten. Zoals al gezegd komen de kosten voor verzending van jouw wangstaafje naar het lab van Myheritage in de Verenigde Staten extra bij de prijs op.

Hoeveel dit exact zal zijn hangt af of jij de zending wilt volgen en of deze verzekerd moet zijn. Bij PostNL kost in 2020 postzegels waarbij de envelop onverzekerd en niet te traceren is naar de Verenigde staten ongeveer €5 en een verzekerde en traceerbare brief €20.

Mijn test uitslag en ervaringen met Myheritage

In november 2019 besloot ik in te gaan op een aanbieding van Myheritage voor de DNA-kit. Om privacy zal ik geen namen noemen van matches, maar ik kan je verzekeren dat ik familie of beter gezegd verwant ben met enkele bekende inspirerende personen.

Daarnaast zijn enkele matches (dus personen) die ik niet kende terug te herleiden naar de koloniën van weldadigheid. Hier trokken vroeger arme gezinnen uit Nederlandse steden naar toe om in Drenthe een beter bestaan op te bouwen door akkers te gaan bewerken.

Kijkend naar mijn geschatte roots in combinatie met lactose-intolerantie, dan kan de test helaas geen verband aantonen. Sinds jaar en dag vermoed ik dat ik ergens een voorouder heb met Aziatische (Indonesisch) roots waarvan ik lactose-intolerantie heb geërfd.

Zoals al gezegd moet ik om hierachter te kunnen komen misschien in de toekomst mijn ouders of zussen laten testen.

Kortom, is het verstandig om met een lactose-intolerantie een Myheritage DNA kit te bestellen?

Alhoewel je nooit 100% zekerheid krijgt in het geval van geschatte etniciteit, kan het zeker een nuttige aanvulling zijn. In het geval je net als mij lactose-intolerant bent, dan kan het interessant zijn om te achterhalen waar jouw lactose-intolerantie vandaan komt.

Ondanks dat het bij mijn test niet helemaal is gelukt, blijf ik doorbouwen. Bovendien verbeterd de techniek met de dag en wellicht dat er op een dag toch nog gedetailleerdere uitslagen komen. Overigens kunnen ook de DNA-matches een aanwijzing zijn.

Zij delen namelijk DNA met jou wat betekent dat ze ergens een gemeenschappelijke voorouder hebben. Natuurlijk gaat hier een stuk meer uitzoekwerk inzitten. Mede hierom kan je het beste eerst een stamboom bouwen aan de hand van historische gegevens.

Heb je een geraamte van je stamboom staan? Dan kan een DNA-kit een leuke aanvulling!

Plaats een reactie