Lactosevrij brood waar kan ik dat vinden?

49 kilogram, dat is het gemiddelde van hoeveel brood een Nederlander per jaar eet. Mede om deze redenen is het niet gek dat brood te kust en te keur in Nederland te koop is. Maar geldt dit ook in het geval van een lactose intolerantie. Is namelijk elk brood lactosevrij?

Het antwoord hierop is nee. Niet elk brood is lactosevrij. Maar niet getreurd, want op zijn beurt is er best veel brood te verkrijgen die wel vrij is van lactose. In dit artikel laat ik je zien welke soorten brood lactosevrij zijn en wat je kunt doen als dit niet het geval is.

Zit er melk in brood?

Allereerst is het misschien wel goed om de basis ingrediënten van brood door te nemen. Wanneer je dit namelijk bekijkt dan is het niks meer dan water, bloem, gist en zout. Ofwel in het basis recept van brood is geen melk te vinden. Maar nu komt het probleem.

Vaak kiezen bakkers ervoor om extra grondstoffen (broodverbetermiddelen) aan het deeg toe te voegen zodat brood langer houdbaar blijft. Ook kunnen verbetermiddelen gebruikt worden om brood luchtiger te maken of de smaak malser. Hoe dan ook.

Veelal zijn deze extra grondstoffen bij een lactose intolerantie een probleem, omdat ze veelal melk in enige vorm bevatten. Hierdoor is brood niet meer lactosevrij. Gelukkig zijn er bakkers/soorten die kiezen voor een klassieke bereiding en brood maken zonder melk.

Soorten brood die lactose bevatten

In het verlengde van hierboven is het goed om te weten welke soorten brood doorgaans lactose bevatten. Standaard zijn dit croissants, brioche en melkbrood. Enkele luxe broden die eveneens melk bevatten, zijn:

brioche-is-vaak-niet-lactosevrij
Brioche
 • Bolletjes
 • Witbrood (sommige zijn lactosevrij)
 • Spijsbrood
 • Suikerbrood
 • Koffiebroodje
 • Krentenbrood
 • Rozijnenbrood
 • Kaas-stokbrood
 • Puddingbroodjes
 • Chocoladebroodjes

Natuurlijk kan deze lijst met soorten brood die lactose bevatten nog veel langer zijn. Maar om een beeld te geven blijf ik bij de bovenstaande broden die ik vaak tegenkom. Echter kan het af en toe voorkomen dat je een van de broden aantreft zonder lactose.

In het geval dat je van luxe broodjes geen vervanger kunt vinden hoef je niet te treuren. Wat ik regelmatig nog wel eens doe is gebruik maken van lactase pillen. Hierdoor kan ik met een lactose intolerantie alsnog een luxe broodje eten ook al bevat die lactose.

Welk soort brood is lactosevrij?

In principe is elk brood dat is gemaakt volgens normaal recept, dus op waterbasis, lactosevrij. Enkele soorten die er om bekend staan lactosevrij te zijn, zijn: bruin brood, knäckebröd, volkorenbrood, meergranenbrood en speltbrood.

Naast de bovenstaande soorten bevatten de volgende luxe broodjes in de meeste gevallen ook geen lactose:

ciabatta-is-vaak-lactosevrij
Ciabatta
 • Ciabatta (Italiaans brood)
 • Harde broodjes dan wel bolletjes
 • Focaccia (Italiaans brood)
 • Pita broodjes
 • Turks Brood
 • Stokbrood

Lactosevrij brood bakken

Een optie die niet zo snel voor de hand ligt maar wel is te gebruiken om aan lactosevrij brood te komen is om brood zelf te bakken. Doordat je op deze manier zelf bepaalt wat voor ingrediënten je in het brood stopt is het ongeacht het receptuur altijd lactosevrij.

Tips voor lactosevrij broodbeleg

Hoewel het te kiezen broodbeleg voor elk soort brood anders is zijn er een aantal opties die vast en zeker te gebruiken zijn. Zodoende heb je in de eerste plaats chocolade pasta van MinusL of Damhert. Beide zijn iets prijzig maar prima van smaak.

In de tweede plaats kan je ook kiezen voor lactosevrije kaas. Aangezien je met een lactose intolerantie elk soort kaas kan eten die 0 koolhydraten en 0 suikers bevat wordt het aanbod een stuk ruimer. Doe een schijfje komkommer op de kaas en klaar is kees.

Tot slot. Ook veel soorten vegan vleeswaren zijn lactosevrij waardoor je een heerlijk broodje gezond kan maken. Een tip is de lactosevrije Gelderse ‘worst’ van de vegetarische slager.

Waar is lactosevrij brood te koop?

Voor het kopen van lactosevrij brood heb je 2 keuzes, namelijk de bakker en de supermarkt. Hoewel mijn ervaring is dat echte bakkers vaak nog wel eens gebruik maken van melk zou je altijd de bakker kunnen raadplegen of er lactosevrij brood te koop is.

Is dit niet het geval dan kun je altijd terecht bij de supermarkt. Vaak koop ik zelf brood bij de Jumbo. Ook al suggereren sommige dat het fabrieksbrood is valt de smaak mij niet tegen. En al helemaal niet van een aantal authentieke broden zoals oerbrood.

Kortom lactosevrij brood is gewoon via de normale weg waar je anders brood zou kopen te verkrijgen. Hoewel sommige soorten brood er om bekend staan lactosevrij te zijn doe je er altijd verstandig aan om altijd van tevoren het etiket te lezen.

6 gedachten over “Lactosevrij brood waar kan ik dat vinden?”

  • Hallo J Kunen Wessem,

   Op lactosefree.nl worden er geen artikelen verhandeld. Hoewel lactosevrij suikerbrood een goed idee is voor een volgend blogartikel kan ik je hiermee helaas niet helpen.

   Met vriendelijke groet,

   Marnick

   Beantwoorden
 1. Omdat ik lactose-intolerant ben heb ik nu gekozen voor het zelf bakken van brood met een broodmachine. Helaas kom ik tot de constatatie dat zo goed als alle soorten bloem “sporen van melk, zaden of noten kunnen bevatten.”
  Terug naar af, dus, want als ik nu van mijn zelfgebakken brood eet, heb ik er weer last mee. Ik zoek me suf naar bloem zonder sporen van melk, maar vind dat nergens. Iemand een tip?
  Bedankt.

  Beantwoorden

Plaats een reactie

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items -  0,00