Lactosevrij dessert – 5 toetjes met recept!

Of het nou gaat om een speciale gelegenheid of niet zonder een dessert is een maaltijd of diner niet compleet. Maar wat nou als je lactose intolerant bent? Hoewel het internet vol staat met desserts zijn er maar weinig die inspiratie geven voor een lactosevrij dessert.

Echter laat gelukkig het toeval net zo zijn dat in dit artikel 5 desserts te vinden zijn die vrij van lactose zijn. Tussen de recepten zitten zowel uitdagende desserts als eenvoudige toetjes die zonder al te veel moeite te bereiden zijn.

Lactosevrije chocolademousse

Een lekker luchtig toetje met een fijne chocolade smaak, dat is chocolademousse. Hoewel chocolademousse in eerste instantie geen lactosevrij dessert is kan dit eenvoudig worden opgelost door sommige ingrediënten te vervangen door een lactosevrij alternatief.

Ingrediënten (4 personen)

  • 50 g witte basterdsuiker.
  • 150 gram (pure) chocolade.
  • 2 normale niet al te kleine eieren.
  • 200 ml houdbare slagroom van MinusL.

Hoe raar het ook klinkt. Op dit moment is er helaas geen pure chocolade te verkrijgen die 100% lactosevrij is. Als alternatief zou melkchocolade kunnen worden gebruikt alleen wordt hierdoor de mousse minder puur.

Hoe dan ook een bekend merk dat lactosevrije chocolade aanbiedt en bij de grotere supermarkten goed te verkrijgen is, is Damhert. Ook winkelketen Jamin heeft een eigen merk alleen zeggen zij dat de chocola sporen van melk kan bevatten.

Tot slot. Mocht je het willen dan kan er ook nog gekozen worden voor een plantaardige variant zoals de Maître Mathis rijstmelk chocola. Het enige mogelijke gevolg van een plantaardig alternatief is dat het qua smaak minder puur is dan het originele recept.

Recept

  1. Maak van de chocolade kleine stukjes en doe het in een steelpannetje.
  2. Zet het steelpannetje met de stukjes chocola in een grotere pan die is gevuld met kokend water.
  3. Laat de chocolade met behulp van de au baun-marie techniek in circa 5 minuten smelten.
  4. Breek het ei en scheidt de eidooier en het eiwit van elkaar.
  5. Doe het eiwit samen met de helft van het suiker (25 g) in een kom en mix dit in ongeveer 5 minuten tot een mengsel met glanzende stijven pieken.
  6. Pak de slagroom en klop dit stijf in een aparte kom.
  7. Klop de eidooiers door elkaar en voeg de rest van de suiker (25 g) toe.
  8. Pak ook de gesmolten chocolade en voeg ook dit aan het mengsel met de eidooiers toe.
  9. Voeg de geklopte slagroom toe aan het mengsel met de eidooiers.
  10. Pak het suiker eiwit mengsel en spatel dit snel en luchtig door het mengsel met de eidooiers.
  11. Doe de tot één geklopt mengsel in een glas of potje en sluit dit af met vershoudfolie.
  12. Zet de gevulde glazen en of potjes in de koelkast en wacht circa 2 uur voordat de mousse is opgestijfd en kan worden opgediend.

Dubbelvla als lactosevrij dessert

Van alle recepten in dit artikel is dubbelvla het makkelijkst te bereiden. Het enigste wat jij hoeft te doen is twee soorten vla bij elkaar in een kom te doen en je hebt een heerlijk lactosevrij dessert. En mocht je ervan houden dan kan een toefje slagroom het afmaken.

Ingrediënten

  • 500 ml Alpro lactosevrij dessert chocoladevla.
  • 500 ml Alpro lactosevrij dessert vanillevla.

Lactosevrije panna cotta

Net als tiramisu kent ook panna cotta haar oorsprong in Italië. Omdat er vanille en gelatine aan het recept wordt toegevoegd noemen sommige het ook wel Italiaanse pudding. Desalniettemin is het recept eenvoudig als lactosevrij dessert te bereiden.

Ingrediënten (4 personen)

  • 500 ml slagroom (3 pakjes houdbare slagroom MinusL).
  • 2 vanillestokjes.
  • 50 g kristalsuiker.
  • 12 gram gelatine (4 blaadjes).

Recept

  1. Doe de slagroom in een steelpan.
  2. Vervolgens breng de slagroom op een laag vuur tot net aan de kook.
  3. Schrap de vanille uit de vanillestokjes nadat deze in de lengte zijn open gesneden.
  4. Voeg de uitgeschrapte vanille toe aan de pan met slagroom.
  5. Doe ook de suiker in de pan en wacht totdat deze is opgelost.
  6. Neem de pan van het vuur.
  7. Begin met het weken van de gelatine door het in koud water te doen.
  8. Knijp na ongeveer 5 minuten de gelatine uit boven de pan met slagroom.
  9. Roer met een garde of houten spatel de gelatine door de slagroom.
  10. Pak 4 kommetjes/potjes en verdeel het panna cotta mengsel.
  11. Dek de kommetjes af met folie en zet ze in de koelkast voor minimaal 4 uur.
  12. Haal voor het opdienen de kommetjes uit de koelkast en laat ze op een bord glijden.

Wanneer de lactosevrije panna cotta uit de koelkast komt kan het zo zijn dat de inhoud niet heel makkelijk uit de kommetjes wil glijden. Probeer ze kort (maximaal 15 seconde) aan de onderkant warm te maken met warm water zodat ze er beter willen uitglijden.

Lactosevrije pudding

Een lekker en zeer eenvoudig toetje om te bereiden is pudding. Naast dat je een recept zou kunnen gebruiken is het ook mogelijk om de kookpudding van dr. Oetker te gebruiken als lactosevrij dessert.

Deze kookpudding is momenteel vrij van lactose en makkelijk te bereiden. Aan het pakje hoeft namelijk enkel nog 500 ml lactosevrije melk te worden toegevoegd. En na het volgen van 6 stappen heb je overheerlijke lactosevrije pudding.

voorbeeld lactosevrije pudding

Ingrediënten (4 personen)

  • 1 pakje dr. Oetker kookpudding vanille.
  • 500 ml lactosevrije melk.

Recept

  1. Doe de inhoud van het pakje kookpudding in een kom.
  2. Voeg aan de kom ook 6 eetlepels melk toe.
  3. Doe de overgebleven melk in een pannetje en breng dit al roerend aan de kook.
  4. Haal de pan van het vuur.
  5. Doe de kom met de inhoud van de kookpudding bij de pan met de overige melk.
  6. Zet het vuur laag en laat het 2 minuten doorkoken. Vergeet niet om voortdurend te blijven roeren.
  7. Haal het mengsel van het vuur en schenk het in een puddingvorm.

Lactosevrije tiramisu

Het van oorsprong Italiaanse tiramisu kan niet ontbreken in een lijst met lactosevrije desserts. Bovendien wordt het in Italië vaak gebruikt om iemand die ziek is een hart onder de riem te steken. Tiramisu is een heerlijk nagerecht, maar ook uitdagend om te maken.

Ingrediënten (4 personen)

  • 100 ml espressokoffie.
  • 37,5 g witte basterdsuiker.
  • 2 normale niet al te kleine eieren.
  • 2,5 eetlepels amandel- of koffielikeur.
  • 250 g mascarpone (MinusL 250 gram Mascarpone).
  • 87,5 g lange vingers (eigen merk AH en Jumbo zijn lactosevrij).
  • 62,5 ml verse slagroom (pakje 200 ml houdbare slagroom MinusL).
  • 1/2 eetlepel cacaopoeder (Droste bij de AH en Krüger bij de Jumbo is lactosevrij).

Zoals je kunt lezen zijn de ingrediënten die nodig zijn voor tiramisu prima lactosevrij te krijgen. Het enige waar je even op moet letten is dat je geen magere cacaopoeder neemt. Vrijwel altijd zit in magere cacaopoeder melk (lactose) verwerkt.

Recept

  1. Doe de slagroom samen met 7,5 g suiker in een kom en mix de slagroom stijf.
  2. Splits de eieren, want enkel de eidooiers zijn nodig.
  3. Zorg ervoor dat de spatels van de mixer schoon zijn en klop de eidooiers samen met de rest van de suiker in een apart schaaltje of kom totdat het mengsel romig is.
  4. Doe de Mascarpone geleidelijk bij het mengsel van de eidooiers.
  5. Pak de kom met de stijve slagroom en doe dit bij het mengsel van de eidooiers zodat de slagroom er luchtig door heen kan worden gevouwen.
  6. Pak een apart langwerpig schaaltje en doe hier de espresso in.
  7. Roer de likeur door de espresso.
  8. Dip de helft van de lange vingers in het mengsel van likeur en espresso.
  9. Leg de lange vingers in een schaal met de gedipte kant omhoog in het schaaltje.
  10. Doe de helft van het mengsel met de eidooiers en mascarpone over de lange vingers.
  11. Maak nog een laag. Pak de rest van de lange vingers en haal deze weer door het mengsel van espresso en likeur.
  12. Leg de lange vingers weer met de gedipte kant omhoog en doe de andere helft van het mengsel met eidooiers en mascarpone over de lange vingers.
  13. Dek de schaal met de lange vingers en het mengsel af met vershoudfolie.
  14. Zet het mengsel 2 uur in de koelkast en laat het opstijven.
  15. Zeef net voordat de lactosevrije tiramisu wordt geserveerd de cacaopoeder over de tiramisu.

Plaats een reactie