Lactosevrij ijs kan met warm weer een must have zijn. Hoewel ijs zeker met warm weer in de winkelschappen uitpuilen kan het zoals ik zelf weet voor mensen met een lactose intolerantie lastig zijn om ijs te vinden dat zonder lactose is.
Zelfs een waterijsje zoals een raket kan al lactose bevatten. Ik sta er soms ook met verbazing van te kijken. Kijk zelf maar eens naar de ingrediënten van een raket. Sporen hoeven niet erg te zijn, maar je weet nooit hoeveel dit is en of het te veel is.
Hetzelfde geldt voor enkele merken plantaardig ijs. Ook dit kan sporen van melk bevatten. Hoewel de hoeveelheid niet veel hoeft te zijn en fabrikanten dit doen om zichzelf in te dekken, voelt dit risico met een lactose intolerantie niet prettig.
Mede hierom ga ik je in dit artikel laten zien hoe ik aan lactosevrij ijs kom.
Wat is lactosevrij ijs?
Om een beeld te geven van wat ik bedoel met 100% lactosevrij is dat het product minder dan 0,1 gram lactose per 100 gram ijs bevat. Op deze manier kan je zonder zorgen ijs eten en weet je zeker dat er geen problemen gaan optreden.

In mijn optiek zijn er met de grens van 0,1 gram lactose per 100 gram in het achterhoofd 4 opties. Zo kan je kiezen voor een lactosevrij merk, plantaardig ijs, lactase pillen of zelf ijs maken.
Enkel bij optie 2 en 3 moet je even opletten. Zo kan net als bij waterijsjes ook in plantaardig dan wel vegan ijs sporen van melk zitten. Tot slot is het bij gebruik van lactase pillen belangrijk om de juiste pillen en hoeveelheid FCC in te nemen.
Lactosevrij ijs met een lactosevrij merk
Er zijn niet veel bekende lactosevrije merken die lactosevrij ijs aanbieden. Tot op heden heeft enkel MinusL zich hiertoe gewaagd. Zij hebben melkachtig ijs dat oorspronkelijk lactose bevat zoals Magnums lactosevrij gemaakt d.m.v. lactase.

Maar ondanks dat MinusL ijs in haar assortiment heeft is het hier in Nederland (nog) niet in de supermarkten te verkrijgen. Alleen in Duitsland is dit op dit moment aan de orde. Enkel via speciaalzaken zijn deze ijsjes in Nederland te verkrijgen.
Plantaardig ijs zonder lactose
Plantaardig dan wel vegan is in Nederland beter te verkrijgen dan ijs dat d.m.v. bijvoorbeeld lactase lactosevrij is gemaakt. Vermoedelijk komt dit doordat er in Nederland een trend gaande is voor plantaardig eten. Hoe dan ook.

Wij met een lactose intolerantie kunnen hier ons voordeel mee doen. Voorbeelden van merken die plantaardig ijs verkopen zonder sporen van lactose, zijn: Alpro, Ben en Jerry’s, Swedisch glace, Perfect World en prof Grunschnabel.
Ondanks dat ik het al eerder heb vermeld controleer altijd de ingrediënten van vegan dan wel plantaardig ijs. In sommige gevallen kan er sporen van melk (lactose) inzitten.
Lactosevrij ijs aan de hand van lactase pillen
In het geval je helemaal geen consequenties wilt doen aan de smaak van ijs dan kan je het beste kiezen voor lactase pillen. Echter moet je bij gebruik van deze pillen wel erop letten dat je de juiste soort en dosering gebruikt.

Doordat koud eten zoals ijs de werking van lactase pillen vertraagd kan het handiger zijn om een hogere dosering te nemen. De minimale aan te raden FCC is 10.000 FCC!
Hoe je dit kan doen is door 2 pillen van 5.000 FCC te nemen of 1 van 10.000 FCC. Ondanks dat Disolact extra forte capsules iets aan de prijzige kant zijn, hoef je door de hoge dosering van 10.000 FCC hier maar 1 pil van te nemen.
Zelf lactosevrij ijs maken
Wellicht de leukste optie is om zelf lactosevrij ijs te maken. Hoewel dit enige tijd in beslag neemt bepaal je zelf de samenstelling en dus of er wel of geen lactose in het ijs zit. Om het beste resultaat te krijgen is een ijsmachine (3 tientjes) aan te raden.
Met de ijsmachine maak ik altijd zelf lactosevrije vanille ijs. Hoe ik dit doe is door de benodigde melk en slagroom te vervangen in lactosevrije melk en slagroom. Mocht je zelf deze vanille ijs willen maken volg dan het onderstaande recept.
Recept lactosevrij vanille ijs

Allereerst, haal de volgende ingrediënten in huis:
- 3 eidooiers (eigeel)
- 1 vanillestokje
- 150 gram suiker
- 350 ml lactosevrije melk
- 200 ml lactosevrije slagroom
Volg vervolgens de volgende stappen voor het recept:
- Spoel het vanillestokje af en snijd het in de lengte richting open;
- Klop de lactosevrije slagroom en melk op.
- Voeg het vanillestokje bij de opgeklopte melk en slagroom.
- Verwarm de opgeklopte melk, slagroom en vanillestokje net tot dat het kookt.
- Laat het mengsel afkoelen.
- Pak het eigeel en de suiker en klop ook dit op tot een mengsel.
- Schep met een zeef het vanillestokje uit het afgekoelde mengsel van opgeklopte melk en slagroom.
- Doe de 2 mengsels dus suiker met eigeel en melk met slagroom bij elkaar en verwarm het maar laat het niet koken.
- Haal het mengsel van het fornuis wanneer het stevig in de zin van een papje begint te worden en laat het afkoelen.
- Als het mengsel is afgekoeld zeef je het nog eenmaal door een zeef.
- Doe het mengsel in een ijsmachine voor om de nabij 30 minuten. En klaar!

Al met al is er ijs zonder lactose te verkrijgen, welke optie gebruik jij?
Hopelijk hebben de 4 opties voor het maken van ijs je geholpen om aan lactosevrij ijs te komen. In ieder geval zijn dit de opties die ik ben tegengekomen. Mocht jezelf een optie of recept hebben laat het zeker hieronder in een reactie weten.