Lactosevrije chocolade

Met een lactose intolerantie is het vinden van lactosevrije chocolade één van de moeilijkste dingen. Hoewel chocola in eerste instantie geen lactose bevat verandert dit vaak wanneer de fabrikant kiest voor het toevoegen van melk of andere ingrediënten.

Dit is enigszins jammer in het geval van een lactose intolerantie. Gelukkig zijn er een aantal fabrikanten die er net zo over denken en lactosevrije chocola op de markt hebben gebracht. In dit artikel lees je hier dan ook alles over en waarop je moet letten.

Wat is lactosevrije chocolade?

Lactosevrije chocolade is een mengsel van cacaopoeder dat is gemengd met cacaoboter en suiker. Het bevat in tegenstelling tot normale chocola maximaal 0,01 g lactose per 100 gram. De smaak van sommige lactosevrije chocolade kan iets afwijken van normale.

Een voorbeeld hiervan is chocola dat is gemaakt op basis van rijst- of sojamelk. Deze melk neemt in de chocola vaak zijn eigen smaak mee waardoor het toch wel enigszins afwijkt van de echte smaak van chocola. Overigens is dit ook het geval bij melkchocolade.

De smaak van chocola wordt door het toevoegen van melk malser waardoor de bittere, en dus pure, smaak van de cacaoboon afneemt.

Zo herken je of chocola vrij is van lactose

Lactosevrije chocolade is, net als lactosevrije kaas, misschien wel beter te verkrijgen dan dat je misschien in eerste instantie dacht. Veelal zetten merken sporen van melk op de verpakking om zichzelf juridisch in te dekken voor het geval dat.

Aangezien je met een lactose intolerantie vaak nog wel een zeer kleine hoeveelheid kan verdragen hoeven sporen geen problemen op te leveren. Alleen het vervelende is dat je nooit 100% zeker weet hoeveel lactose een reep chocola nou bevat.

Mede hierdoor blijft het riskant om deze chocola uit te proberen. Wil je liever op veilig spelen kies dan voor chocola die etiketteert met vrij van lactose.

Botervet

Tot slot nog een tip. Botervet komt op veel etiketten voor, maar is eigenlijk altijd vrij van lactose. Door het roomboter te verhitten verdwijnen vele bestanddelen (waaronder melksuiker lactose) met als gevolg dat puur vet (botervet) overblijft.

Maar ook bij deze tip geldt lees altijd de ingrediënten. Staat bij de allergenen lactose in enige vorm aangegeven dan doe je er verstandig aan om de chocola links te laten liggen.

Soorten lactosevrije chocolade

Ondanks dat er vele varianten chocolade te vinden zijn bestaan er eigenlijk drie die de basis vormen, namelijk: witte-, melk- en pure chocola.

Wit

Anders dan andere soorten bevat witte chocola geen cacaopoeder. Het is in principe gemaakt van een mengsel van cacaoboter, melkpoeder, suiker en vanille. Het enigste merk dat echte witte chocolade aanbiedt die vrij is van lactose is Frankonia.

Op Frankonia na heb je ook nog keuze uit de repen van Bonvita, Damhert en Veganz. De eerste twee zijn gemaakt van rijstmelk en de tweede is gemaakt van kokosmelk.

Melk

Maitre-mathis-chocolade-die-lactosevrij-is

Afgezien dat in melkchocolade in eerste instantie (veel) lactose zit, zijn er vele merken die melkchocolade aanbieden dat vrij is van lactose. Naast de repen van Céréal heb je nog Damhert, een eigen merk van Jamin en een variant van Rittersport.

Ofschoon heb je van melkchocolade ook nog plantaardige varianten. De meest bekendste hiervan is MaÎtre Mathis. MaÎtre Mathis maakt zijn chocolade op basis van rijstmelk.

Lactosevrije chocolade puur

Waar je zou verwachten dat het aanbod pure chocolade veel is, daar is de werkelijkheid anders. De repen pure chocolade die eigenlijk bij elke supermarkt wel te verkrijgen zijn, zijn allemaal niet 100% vrij van lactose. Ofwel pure chocolade is niet te verkrijgen.

Wellicht kan je bij een biologische supermarkt (Ekoplaza) nog wel eens tegen pure chocolade aanlopen die vrij is van lactose. Enige minpunt hierbij is dat zij meestal het merk Orginal Beans in hun assortiment hebben waaraan een extra smaak is toegevoegd.

Is er ook lactosevrije chocolade van Tony chocolonely?

De enigste reep chocola van Tony chocolonely die vrij van lactose zou kunnen zijn is de 70% pure chocoladereep. Helaas kan ook deze sporen van melk en dus lactose bevatten ondanks dat ze zorgvuldig zijn door middel van een extra ronde voor het produceren.

Kortom, het is aan jezelf of je de gok wilt wagen of liever kiest voor een merk dat met zekerheid kan zeggen dat de repen vrij zijn van lactose.

Is chocolade van Ritter sport lactosevrij?

Ja, of beter gezegd Rittersport kent met melk- en hazelnoot chocolade twee varianten die vrij zijn van lactose. Het enige minpuntje is dat deze repen slecht zijn te verkrijgen in de Nederlandse supermarkt. Wellicht biedt een speciaalzaak of webshop uitkomst.

9 gedachten over “Lactosevrije chocolade”

 1. Zelf koop ik witte lactosevrije chocolade repen met rijst van het merk damhert. Is verkrijgbaar bij de jumbo!
  Kan zeker ook toegevoegd worden aan dit lijstje

  Beantwoorden
 2. De witte chocoladereep ”massief” van Bonte Koe is ook lactosevrij, en super lekker 🙂 Wel heel duur. Ingrediënten zijn cacaomassa, suiker, sojalecitine en vanille.
  (www.debontekoe.nl)
  Ze verkopen nog meer vegan repen (en dus lactosevrij), maar die heb ik nooit geprobeerd.

  Beantwoorden
  • Hallo Erika,

   Bedankt voor je tip, ondanks de prijs zeker een keer het proberen waard.

   Ik wil binnenkort eens beginnen met een lijst te maken van online verkooppunten.

   Ik ga debontekoe.nl dan zeker meenemen.

   Mocht je nog meer verkooppunten, laat het dan zeker weten.

   Beantwoorden
  • Hallo Loes,

   Is chocola op basis van rijsmelk van Maitre Matis iets voor jou?

   Mocht je er niet uitkomen, laat het gerust weten.

   Met vriendelijke groet,

   Marnick

   Beantwoorden

Plaats een reactie

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items -  0,00