Lactosevrije chocoladeletters bestaan!

Nu sinterklaas weer in het land is aangekomen leek het mij wel leuk om te kijken of en waar je een lactosevrije chocoladeletter kan kopen. Want zeg nou zelf wie is er niet gek op sinterklaas chocolade. En dan maakt het niet uit of hij bruin of wit is.

In het geval van een lactose intolerantie is het altijd wel even zoeken voordat je een lactosevrije chocolade letter in de winkel vindt. Want ondanks dat je zou verwachten dat pure chocoladeletters altijd vrij van melk zouden zijn is niets minder waar.

Helaas bevatten de meeste chocoladeletters melk. Vanzelfsprekend geldt dit al helemaal voor de melk varianten. Hoe dan ook. Gelukkig heb ik, al is het maar om de chocoladeliefhebbers gerust te stellen, een aantal lactosevrije letters opgezocht.

Vegan lactosevrije chocoladeletter

Van alle melk chocoladeletters is er eigenlijk geen één te vinden zonder lactose. Niettemin zijn er wel een aantal vegan varianten te koop die qua smaak lijken op melk chocolade en natuurlijk van nature vrij zijn van lactose.

Lactosevrije chocoladeletter van snoepwinkel Jamin

Een voorbeeld van zo’n vegan letter is die van snoepwinkel Jamin. Persoonlijk vindt ik dat deze veel weg heeft van melk. Echter, ondanks dit gegeven vindt ik ze aan de prijzige kant (€5,25) en op het gebied van smaak enigszins tegenvallen.

Ik mis een beetje de echte cacao dan wel chocolade smaak. Desondanks wil ik niet te negatief doen want ik ben blij dat snoepwinkel Jamin het initiatief neemt om voor mensen met een lactose intolerantie een chocolade letter aan te bieden.

Pure lactosevrije chocoladeletters

Net als bij de melk chocoladeletters is het ook bij de pure letters even zoeken voordat je een letter vindt die garandeert lactosevrij te zijn. Tot nu toe heb ik dan ook enkel de extra pure chocolade letter van La Place gevonden die lactosevrij is.

De extra pure chocoladeletter van La Place is lactosevrij

Ook de Tony chocolonely letter puur, Delicata pure letter, Verkade letter puur en de Jumbo puur S zijn qua ingrediënten lactosevrij. Maar (daar gaan we weer) deze letters kunnen sporen van melk en lactose bevatten.

Hoewel fabrikanten dit veelal doen om zich juridisch in te dekken omdat ze de productiebanden niet (grondig) reinigen weet je nooit of dit voor problemen zorgt.

Dit is denk ik dan ook de reden waarom de extra pure chocoladeletter van La Place wel lactosevrij is. Deze wordt namelijk met de handgemaakt.

Witte lactosevrije chocoladeletter

Helaas ben ik tot nu toe geen witte lactosevrije chocoladeletter tegen gekomen. Mocht de vorm niet uitmaken dan is er wel lactosevrije witte chocola te koop. Echter moet ik hierbij wel zeggen dat dit redelijk moeilijk te verkrijgen is.

Want waar je zou verwachten dat plantaardige chocorepen altijd vrij van melk zouden moeten zijn, kunnen ook deze sporen van lactose bevatten. Enkel bij speciaalzaken is witte chocolade te verkrijgen waar geen lactose of sporen inzitten.

Lactosevrije chocoladeletters kopen kan hier

Tot slot is het nog wel even goed om te weten waar je de lactosevrije letters kunt kopen. Zoals het bij de Jamin chocoladeletter wel voor zich spreekt dat je deze in hun (online) winkel kunt kopen is het bij die van La Place iets anders.

De extra pure chocoladeletter van La Place is namelijk enkel te koop bij de Jumbo. En mocht je van een risicootje houden dan kan je de andere letters die sporen van melk/lactose kunnen bevatten vinden bij de meeste A-merken supermarkten.

Al met al zijn dit de lactosevrije chocoladeletters die ik het kunnen vinden bij de 2 grootste supermarkten van ons land. Mocht jij nog een andere lactosevrije chocoladeletter weten laat het dan zeker hieronder weten in een reactie.

ChocoladeletterPrijsAantal gramBevat sporen van lactose
Vegan choco letter Jamin€5,25175 gramNee
La Place chocoladeletter extra puur€4,99150 gramNee
Tony’s Chocolonely letter puur S€3,19180 gramJa
Delicata chocoladeletter puur€0,9925 gramJa
Verkade letter puur€2,05135 gramJa
Jumbo puur S €1,39135 gramJa

Plaats een reactie

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items -  0,00