Lactosevrije kaas vind je met deze regel!

Een plakje lactosevrije kaas op je brood of een blokje kaas bij de borrel. Kaas is in Nederland een veelgebruikt product. Ondanks het gegeven dat kaas een zuivelproduct is kunnen veel soorten kaas gewoon worden gegeten met een lactose intolerantie.

Dat kaas van nature lactosevrij is kan raar klinken, maar is toch waar. Door een bijzonder proces wordt kaas namelijk vanuit zichzelf vrij van lactose. Bovendien kan je ook zelf kijken of kaas lactosevrij is aan de hand van een nader in dit artikel te lezen vuistregel.

Wat is lactosevrije kaas?

Lactosevrije kaas is kaas dat per 100 gram maximaal 0,01 g lactose bevat. Maar wat is kaas eigenlijk? Kaas is in feite een voedingsmiddel gemaakt van de vaste stoffen van melk dat na een bijzonder productieproces is gescheiden van vocht.

Naast dat kaas kan worden gemaakt van koemelk is het ook mogelijk om te kiezen voor een ander soort melk, zoals bijvoorbeeld geitenmelk. Dit gezegd hebbende wil het niet automatisch zeggen dat kaas dat is gemaakt van een ander soort melk ook lactosevrij is.

Net als bij alle kazen zal dit voornamelijk afhangen van de leeftijd van de kaas. Meestal is het zo hoe langer de kaas is gerijpt hoe minder lactose deze bevat. Mede hierom is het met een lactose intolerantie verstandig om te kiezen voor belegen of nog oudere kaas.

Kaas leeftijden

Staat één van de onderstaande termen op een verpakking dan kan je er gerust vanuit gaan dat de rijpingstijd klopt. Deze termen zijn namelijk wettelijk vastgelegd en zijn dus een goede afspiegeling van de leeftijd van kaas.

  • Jonge kaas = 4 weken rijpingstijd.
  • Jong belegen = 10 weken rijpingstijd.
  • Belegen = 6 maanden rijpingstijd.
  • Extra belegen = 10 maanden rijpingstijd.
  • Oude kaas = 13 maanden rijpingstijd.
  • Overjarige kaas = minimaal 1 jaar rijpingstijd.

Is alle kaas lactosevrij?

Ondanks dat er van kaas in vergelijking met andere zuivelproducten meer aanbod is wil dit nog niet direct zeggen dat alle kaas lactosevrij is. Naast dat je te maken kan hebben met andere soorten kaas zit er ook nog eens verschil tussen merken an sich.

Wanneer je opzoek bent naar een gewoon stuk kaas dan kan jij aan de hand van het etiket zien of de betreffende kaas vrij is van lactose. Staat namelijk bij de voedingswaarde 0 koolhydraten en 0 suikers dan betekent het vrijwel zeker dat de kaas lactosevrij is.

“Kijk bij de voedingswaarden naar suikers en koolhydraten om te zien of kaas lactosevrij is “

Hoewel deze vuistregel dan wel ezelsbrug in 9 van de 10 gevallen werkt kan het voorkomen dat je alsnog problemen ervaart. Probeer in zo’n situatie dan eens in iets mindere mate kaas te eten of probeer een ander merk uit.

Zit er ook lactose in Old Amsterdam?

In sommige gevallen kan het voorkomen dat de naam van de kaas niet helemaal overeenkomt met datgene wat je in eerste instantie zou verwachten, zoals: Old Amsterdam. Ondanks dat de naam oude kaas doet vermoeden is dit niet het geval.

Door een bepaald zuursel laat zij namelijk de kaas sneller rijpen, maar niet langer. Afgezien van dit gegeven smaakt Old Amsterdam naar oude kaas en is het in de meeste gevallen lactosevrij.

Op het moment van schrijven zit in de volgende kazen van Old Amsterdam geen lactose:

  • 8 plak­ken 48+
  • Bor­rel­blok­jes
  • 48+ stuk
  • 48+ plak­ken
  • Oud 35+ plak­ken
  • 35+ plak­ken
  • Bor­rel­stuk 48+
  • 5 plak­ken 48+
  • 35+ stuk
  • Gei­ten­kaas schuit­je

Hoe wordt lactosevrije kaas gemaakt?

Het voelt wellicht een beetje tegenstrijdig maar in tegenstelling tot lactosevrije melk wordt kaas niet lactosevrij gemaakt door het te filteren of door lactase aan het recept toe te voegen. Néé, kaas wordt namelijk door haar eigen rijpingsproces lactosevrij gemaakt.

Aangezien deze manier van produceren het makkelijkste is kiezen vrijwel alle fabrikanten hiervoor. Zelfs het lactosevrije merk MinusL kiest gezien haar ingrediënten met de Gouda kaas plakken voor het rijpingsproces als productieproces.

Hoe dan ook, de volgende stappen zijn nodig om kaas te maken:

  1. In een grote ketel wordt aan verse melk stremsel en zuursel toegevoegd.
  2. Na een periode (30 minuten of langer) gaat het mengsel in stukken.
  3. Het aanwezige wei (vocht) wordt afgetapt zodat er alleen nog grotere klonten (kaas) overblijven.
  4. De klonten gaan in kaasvaten.
  5. De kaasvaten gaan met de klonten in een pers om het laatste wei (vocht) eruit te persen.
  6. De kaas gaat in een pekelbad (zoutig bad voor een betere smaak en langere houdbaarheid).
  7. Na het pekelbad wordt de kaas ingesmeerd in een klein bescherm jasje (korst).
  8. De kaas is klaar om te rijpen. Hoe langer gerijpt hoe sterker de smaak.

Lactosevrije kaas kopen

Wil jij in de winkel niet uren te hoeven zoeken naar een stuk lactosevrije kaas kies dan één van de onderstaande merken die als oude kazen bekend staan. Echter blijf ook bij deze kazen alert en lees altijd het etiket.

  • Appenzeller kaas
  • Bergkaas
  • Cheddar
  • Gouda
  • Parmezaan
  • Raclette

Andere soorten kaas

Doordat kaas naast verschillende varianten ook nog verschillende soorten kent is het wel even goed om als laatste te kijken of andere soorten kaas ook lactosevrij te verkrijgen zijn.

Brie

Brie ook wel witschimmelkaas genoemd is een zachte kaas met een witte korst. Vaak wordt Brie gebruikt als hartige delicatesse en tegelijkertijd geserveerd met een toastjes. Tot op heden biedt alleen het merk Dilea lactosevrije brie aan.

Voor Nederlanders die ver van België af wonen kan dit een probleem zijn aangezien Dilea een Belgisch merk is. Wellicht is bij een Nederlandse speciaalzaak of webshop Dilea Brie wel te verkrijgen.

Lactosevrije geraspte kaas

Omdat geraspte kaas op het raspen na geen andere bewerkingen kent zou je verwachten dat het niet al te veel moeite hoeft te kosten om er één te vinden die vrij is van lactose. Maar helaas is dit niet het geval. Op dit moment is het aanbod geraspte kaas matig.

Tot nu toe heb ik alleen Kees extra gerijpt geraspt gevonden die als lactosevrije geraspte kaas te verkrijgen is. Let dus op en gebruik bij het vinden van lactosevrije geraspte kaas niet dezelfde vuistregel als bij het vinden van normale kaas.

Mozzarella

Mozzarella is een Italiaanse smeuïge kaas die van origine afkomstig is van buffelmelk. Maar net als bij veel etenswaar is ook het receptuur van Mozzarella in der loop der tijd veranderd en in veel gevallen overgegaan in koemelk.

Tegenwoordig zijn er nog maar weinig merken die Mozzarella aanbieden op basis van buffelmelk. Laat staan lactosevrij. Desalniettemin is er gelukkig met Galbani en MinusL nog wel lactosevrije mozzarella te verkrijgen alleen dan wel op basis van koemelk.

Plantaardige kaas

Wil je eens een andere tak van sport proberen ga dan eens kijken naar plantaardige kaas. Dit soort kaas, is net als alle plantaardige zuivel, vrij van melk en dus ook lactose. Een bekend merk van plantaardige kaas die goed te verkrijgen is, is: Wilmersburger.

Roomkaas

Roomkaas is een smeerbare kaas die goed te gebruiken is voor verschillende doeleinden. Mede hierdoor is er ook meer keus qua merken. In Nederland zijn met Arla, MinusL en Philadelphia maar liefst 3 merken die lactosevrije roomkaas aanbieden.

Smeerkaas

Hoewel smeerkaas veel gelijkenissen heeft met roomkaas is het niet helemaal hetzelfde. Bij smeerkaas wordt namelijk kaas gesmolten en daarna om het smeerbaar te houden smeltzout toegevoegd.

Ondanks dat lactosevrije smeerkaas wel geproduceerd wordt is het op dit moment zeer slecht verkrijgbaar. Enkel in Duitsland biedt MinusL lactosevrije smeerkaas aan. Mogelijk kan je via een (online) speciaalzaak alsnog aan smeerkaas komen die vrij is van lactose.

6 gedachten over “Lactosevrije kaas vind je met deze regel!”

  1. Ben blij met dit artikel.hoe ouder ik wordt hoe gevoeliger ik ben. Na het lezen is het mij niet duidelijk dat ik na het gebruiken van koffie met koffieroom last krijg. Diarree.ik moet dan altijd lactase tabletten nemen van te voren dus

    Beantwoorden
    • Hallo Go,

      Mooi dat je het artikel waardeert daar doe ik het voor. Het antwoord op je vraag. Het proces bij koffieroom en koffiemelk verloopt niet hetzelfde als bij kaas.

      In normale koffieroom en koffiemelk zit altijd lactose. Mocht je het willen dan kan je kiezen voor de lactosevrije koffiemelk cupjes van MinusL of de koffieroom van MinusL.

      Zoals je zelf ook al aangeeft is het gebruik van lactase supplementen ook nog een optie. Ik weet niet of je mijn artikel over lactase pillen hebt gelezen, maar ook hier zijn meerdere varianten van.

      Mocht je er nog niet uit komen laat het mij weten -:)

      Beantwoorden
    • Hallo Kees,

      Bedankt voor de tip.

      Gelukkig maken veel soorten kaas zich zelf lactosevrij, ik vermoed dan ook dat buitenlandse kazen ouder zijn waardoor je geen last krijgt.

      In ieder geval goed om te lezen en nogmaals bedankt voor de tip, zelf ben ik tegenwoordig fan van vegan kaas maar niet iedereen houdt van deze smaak.

      Beantwoorden
  2. Omdat ik pas sinds vorig jaar weet – door uitproberen – dat ik lactose intolerant ben, kocht ik eerst Kees omdat daar op stond dat deze lactosevrij is. Maar de smaak en prijs vond ik niet ideaal en ben heel blij met de tip dat je ook andere kaas kunt proberen als er maar geen koolhydraten en suiker in zit. Het blijkt dat mijn lievelingskaas, Milner Extra Belegen 30+ hieraan voldoet.
    Dus hartelijk dank voor de info op deze site!

    Beantwoorden
    • Hallo Anja,

      Geen dank.

      Enige tip die ik je nog wel wil meegeven is om niet in één keer heel veel, maar steeds kleine beetjes kaas te eten om je lichaam te laten wennen.

      Overigens kan vegan kaas ook nog een optie zijn.

      Mocht je nog vragen hebben laat het zeker weten.

      Met vriendelijke groet,

      Marnick

      Beantwoorden

Plaats een reactie

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items -  0,00