Lactosevrije koekjes

Op het moment dat ik net lactose intolerant was vond ik het altijd moeilijk om lactosevrije koekjes te vinden. Want zelfs in koekjes waar je geen lactose zou verwachten zoals een stroopwafel vond ik lactose. Helaas geldt en gold dit naast enkele merken stroopwafels ook voor redelijk veel andere soorten koekjes.

Alhoewel het soms irritatie oproept dat fabrikanten te pas en te onpas melk gebruiken, zijn er gelukkig ook koekjes te vinden waar geen lactose inzit. In grote lijnen zijn er eigenlijk 3 opties. Zo kan je ‘normale’ koekjes kopen waar geen lactose inzit, koekjes kopen van een lactosevrije merk of gebruik maken van lactase pillen.

Het voordeel van de eerste optie is dat het goedkoper is. Doordat je gewoon net als elke andere consument de ‘normale’ gestandaardiseerde koekjes koopt hoef je niet meer te betalen. Echter zijn natuurlijk niet alle soorten koekjes lactosevrij. In zo’n geval zal je moeten kiezen voor een lactosevrij merk of lactase supplementen.

Afgezien dat je bij optie 2 en 3 in de meeste gevallen enkele euro(-centen) duurder uit bent kan je wel alle koekjes eten die je wilt. Of je voor optie 1, 2 of 3 moet kiezen is vooral afhankelijk van het aanbod en persoonlijke voorkeur. Niettemin kan je met een lactose-intolerantie dus ‘gewoon’ alle koekjes op de één of andere manier eten.

Enkele ideeën voor lactosevrije koekjes

Om een idee te geven van wat er te koop is zal ik enkele soorten koekjes opsommen die ik zelf regelmatig koop. Let wel op dat de ingrediënten altijd kunnen veranderen. Check voor het eten dan ook altijd zelf of de ingrediënten mogelijk zijn veranderd.

Soort koekjeAfbeeldingAantal stuksPrijsWaar te koop
AH Galette wafels
20 stuks€1,35AH
Céréal mini cakes of Céréal cookies6/ 9 stuks€3,95/ €3,52AH of Jumbo
Consenza Brusselse Wafels4 wafels€2,86AH of Jumbo
Echte Enkhuizer Jodekoek OriginalCéréal gluten- en lactosevrije cookies met chocolade koekjes20 stuks€1,38AH of Jumbo
Jumbo Luikse WafelsDe Luikse wafels van Jumbo zijn lactosevrije koekjes10 stuks€1,35Jumbo
Jumbo Koffiekoeken12 stuks€0,79Jumbo
Lotus Speculoos Koek Original32 stuks€1,27AH of Jumbo
LU Bastogne! Original 260gLU Bastogne koeken zijn lactosevrije koekjes22 stuks€1,63AH of Jumbo
MinusL Chocolade kaakjesMinusL lactosevrije boterkoekjes met chocolade9 stuks€2,49Jumbo
MinusL Mignon met MelkchocoladeMinusL lactosevrije mignon koekjes met chocolade200 gram€2,74Jumbo
Peijnenburg Ontbijtkoek zero gesneden16 stuks€2,82AH of Jumbo
Snelle Jelle Kruidkoek naturel repenDe Snelle Jelle kruidkoek repen zijn lactosevrije koekjes5 stuks€1,77AH of Jumbo

Koekjes kopen met sporen van melk

Naast de 3 bovenstaande opties voor lactosevrije koekjes is er eigenlijk nog een 4 optie. Zodoende zou je met een lactose-intolerantie ook nog eens koekjes waar bij de allergie-informatie staat sporen van melk kunnen proberen. Veelal zit het niet in het product en zetten fabrikanten dit er alleen op om zich juridisch in te dekken.

En aangezien zelfs mensen die lactose-intolerant zijn een beetje lactose kunnen verdragen zouden koekjes waar mogelijk sporen van melk inzitten eens het proberen waard kunnen zijn. Speel je liever op safe en wil je helemaal geen risico lopen dan is het verstandig om bij lactosevrije koekjes of lactase pillen te blijven.

Lactosevrije kinderkoekjes vinden

In tegenstelling tot volwassenen kunnen (kleine) kinderen natuurlijk niet elk soort koekje eten. In zo’n geval kan een lange vinger een optie zijn. Tot nu toe bevatten de eigen merk lange vingers van zowel de Albert Heijn als de Jumbo geen lactose. Ofschoon geldt ook hier check altijd de ingrediëntenlijst voordat je lange vingers eet.

Hoe dan ook, naast lange vingers zouden de iets oudere jongere kinderen ook kunnen kiezen voor de Lotus apen minikoekjes. Ze lijken veel op jodenkoeken, alleen dan niet 1 grote ronde koek maar tientallen kleine rondjes. Momenteel kost een bus van 196 gram €1,99 en is onder andere te koop bij de Albert Heijn.

Tot slot kan je ook altijd kijken of er vergelijkbare alternatieven te krijgen zijn voor klassieke koekjes. Ten voorbeeld: Prince heeft voor kinderen van die ronde biscuits gevuld met chocolade, helaas zijn deze niet lactosevrij maar de goed vergelijkbare dubbelkeks van MinusL wel. Overigens geldt dit ook voor enkele cakejes van Cereal.

3 gedachten over “Lactosevrije koekjes”

 1. Beste Marnick,
  Blij van jou iets te horen !
  Er is bij mij in 2014 lactose intolerantie vastgesteld na het overlijden van mijn echtgenoot en omdat ik op 3 á 4 maand ruim 12 kg vermagerde. Ook mijn medicatie die ik nam heeft de huisarts verandert in voedingssupplementen.
  Zodra ik een beetje lactose binnen heb, krijg ik allerlei gekende ongemakken en beperkingen.
  Vroeger is er bij mij ook al prikkelbare darm vast gesteld.

  Koekjes welke “ sporen van lactose “ kunnen bevatten, probeer sowieso uit.

  De kazen van Dilea “Zero Lactose “ geven mij ook ongemakken. Alleen als er naast de voedingswaarde : Koolhydraten/ waarvan suikers 0,0 g staat ( zoals Emmental geraspt ), heb ik geen ongemakken.

  Kazen AOP van rauwe melk gemaakt, mag ik van de diëtiste per maaltijd ( liefst 1keer per dag ) 30 g eten.

  Wat nu de koekjes betreft :
  *de Italiaanse patisserie koekjes MET AMANDELEN van Sapori AMARETTI ( welke sporen van melk kunnen bevatten ) en te koop bij AH en in Delhaize € 3,29 voor 175 g, daar kan ik per dag 4 van eten zonder ongemakken.
  *McVitie’s ( voorheen Verkade ) Digestive The Original, in verpakking van 400 g en te koop in AH ( kan sporen bevatten van melk )
  *Peperkoek van Lotus MINDER SUIKER 475 g 1 snede =30g, te koop in AH en Colruyt ( kan sporen van melk bevatten )

  Maar het blijft zoeken en ingrediënten controleren …

  Misschien ook interessant voor jou … ? In ABC GEZONDHEID verscheen vandaag ook een artikel over Lactose-intolerantie en probiotica.

  Met vriendelijke groeten,
  Marijke uit België

  Beantwoorden
  • Hallo Marijke,

   Bedankt voor je reactie/tips en wat heftig om te lezen. Het artikel in ABC gezondheid heb ik net gezien en laat goed een mogelijke oplossing d.m.v. supplementen voor lactose-intolerantie zien.

   Mocht je nog tips of aanvullingen hebben dan zijn ze altijd welkom.

   Met vriendelijke groet,

   Marnick

   Beantwoorden

Plaats een reactie

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items -  0,00