Lactosevrije slagroom – 3 soorten slagroom

Aangezien slagroom bij sommige recepten een onmisbaar ingrediënt is zal het vervangen van slagroom in lactosevrije slagroom de enigste oplossing zijn. De smaak van deze slagroom is bijna hetzelfde als echte slagroom. Het enigste verschil is de samenstelling.

Zodoende is het zeer waarschijnlijk dat er lactase aan het receptuur is toegevoegd. Of wanneer het om een zuivelvrij merk gaat gekozen is voor een plantaardig receptuur.

Wat is lactosevrije slagroom?

Lactosevrije slagroom is room dat afkomstig is van koemelk dat voor ten minste uit 30% vet bestaat en minder dan 0,01 gram lactose per 100 ml bevat. Omdat slagroom in Nederland wettelijk beschermd is zitten er een paar eisen aan de naam slagroom.

Zo mag room pas slagroom worden genoemd als het aan de volgende 2 eisen voldoet:

 1. De room moet afkomstig zijn van koemelk.
 2. De room bestaat uit minstens 30% vet.

Soorten lactosevrije slagroom

Net als normale slagroom kent ook slagroom zonder lactose meerdere soorten. De meest bekende soorten zullen hieronder worden toegelicht.

Verse slagroom

Eigenlijk zegt de naam het al, verse slagroom is vers. Veelal zit het in een bekertje die bij de supermarkt in de koeling staat. Verse slagroom kenmerkt zich door het feit dat het makkelijk is op te kloppen. Let wel op want het heeft vaak een korte houdbaarheid.

Helaas zijn er op dit moment weinig tot geen winkels die op dit moment verse lactosevrije slagroom aanbieden terwijl die wel degelijk op de markt te verkrijgen zijn. MinusL biedt namelijk in Duitsland verse lactosevrije slagroom in de welbekende bekertjes aan.

Houdbare slagroom

Houdbare slagroom is door middel van UHT-sterilisatie kort bewerkt. Ofwel voor dat zij is verpakt is ze op ultra hoge temperatuur verhit zodat de slagroom langer houdbaar is. Kenmerkend aan houdbare slagroom is dat zij vaak is verpakt in een pakje.

In tegenstelling tot verse slagroom is lactosevrije houdbare slagroom goed te verkrijgen. Het pakje van MinusL a 200 ml is bij bijna elke winkel van de grotere ketens (Albert Heijn, Jumbo) wel te verkrijgen.

Plantaardige slagroom

Ondanks het feit dat het geen officiële slagroom is heeft Alpro tegenwoordig ook “slagroom”. Of hoe Alpro het zelf mooi zegt een plantaardig alternatief op slagroom. Het is gemaakt op basis van soja en is prima te gebruiken als zuivelvervanger.

Bovendien is het voordeel van deze slagroom dat hij zeer goed te verkrijgen is. En mogen we Alpro geloven ook zeer makkelijk te bereiden, want binnen 2 minuten is de room al opgeklopt en klaar om te gebruiken voor bijvoorbeeld je lactosevrije dessert of taart.

Spuitbus slagroom

Tot slot is er nog spuitbus slagroom. Bij een spuitbus wordt slagroom met behulp van drijfgas uit de bus gespoten. Zoals de meeste zelf wel weten is slagroom uit een spuitbus niet geschikt om te gebruiken als ingrediënt, maar meer om etenswaar aan te kleden.

Denk hierbij bijvoorbeeld aan een toefje slagroom op een stukje appeltaart of een bolletje ijs. Qua lactosevrije spuitbus slagroom is er op dit moment in Nederland één die goed is te verkrijgen, namelijk: MinusL.

Wat zijn de ingrediënten van lactosevrije slagroom?

Afgezien van de plantaardige slagroom kent de samenstelling van lactosevrije slagroom voor 95% dezelfde ingrediënten als normale slagroom. Het enige verschil is dat waar zuivel is gebruikt er is gekozen voor lactosevrije melk of er is lactase toegevoegd.

Voedingswaarde lactosevrije slagroom

Hoewel het verschilt per merk kent slagroom die niet lactosevrij is gemiddeld 3 à 4 gram lactose per 100 gram. Ondanks dat dit niet een grote hoeveelheid is zorgt dit voor iemand met een lactose intolerantie al voor problemen. Kies mede hierom altijd voor lactosevrij.

ProductKcalVettenVerzadigde vetzurenKoolhydratenSuikersEiwitten
Houdbare slagroom (MinusL)29330 g19,7 g3,2 g3,2 g2,5 g
Spuitbus slagroom (MinusL) 28727 g18 g8,8 g8,8 g2,2 g
Kunstroom (Alpro)27625,5 g22,3 g9,6 g3,3 g1 g

Welke merken lactosevrije slagroom zijn er?

Zoals deels eerder in dit artikel te lezen valt zijn er slechts 2 merken slagroom die lactosevrij zijn, namelijk Alpro en MinusL. Tussen deze 2 moet jezelf de keuze maken of je liever kiest voor de plantaardige variant (Alpro) of voor de melk variant (MinusL).

Waar is lactosevrije slagroom te koop?

Bijna alle Supermarkten die een uitgebreid assortiment hebben zoals de Jumbo en Albert Heijn hebben altijd wel iets van lactosevrije slagroom in hun assortiment. Volgens de websites van de onderstaande supermarkten zijn de volgende soorten te verkrijgen.

Lactosevrije slagroom Coop

SoortMerkVerkrijgbaar
Houdbare slagroomMinusLJa

Lactosevrije slagroom Jumbo

SoortMerkVerkrijgbaar
Houdbare slagroomMinusLJa
SpuitslagroomMinusLJa
Plantaardige slagroomAlproJa

Lactosevrije slagroom Plus

SoortMerkVerkrijgbaar
Houdbare slagroomMinusLJa

13 gedachten over “Lactosevrije slagroom – 3 soorten slagroom”

  • Dat is inderdaad raar, ik zou ook niet durven zeggen waar dit aan kan liggen. Misschien kan je contact opnemen met MinusL en vragen of zij problemen ervaren met bijvoorbeeld een serie hiervan?

   Beantwoorden
 1. Bij Hoogvliet verkopen ze ook de alpro versie. Daar staat echter bij dat ie niet onklopbaar is.
  Ik ben nu wel nieuwsgierig welke wel onklopbaar is.

  Beantwoorden
 2. Meest bekendste. Deze fout komt vaker voor in deze tekst. “Meest bekende” of “bekendste”, niet allebei.
  Het gaat hier om de trappen van vergelijking die meerdere malen verkeerd zijn toegepast, niet om de letterlijke tekst. In dit geval is ‘meest’ al de overstijgende trap, een tweede, zoals ‘bekendste’, is een onnodige herhaling van de overstijgende trap of gewoon een contaminatie en is dus fout.

  Beantwoorden
 3. Als je zorgt dat de pakjes Minus L goed gekoeld zijn, zijn ze prima op te kloppen en voor een toetje in een tulbandvorm te gebruiken. Paar korreltjes zout erbij (ja, echt waar) en dan blijft hij prima stijf.

  Beantwoorden
 4. De minus L slagroomspuitbus is steeds moeilijker te verkrijgen in de winkels zelf, soms nog wel online. Weet iemand waar dit product nog wel in de winkel wordt verkocht.

  Beantwoorden
  • Hallo Freddie,

   Goed dat je het zegt, het lijkt wel dat het met veel producten tegenwoordig zo is in de supermarkten. Zelf gebruik ik hierom vaak de plantaardige variant.

   Misschien is dit ook iets voor jou om te gebruiken als tijdelijke oplossing.

   Beantwoorden
 5. Er was sinds kort alpro soja whipping. Heel goede slagroomvervanger. Helaas is deze nergens meer te koop . Een alternatief is er niet. wat moeten mensen met een koemelkallergie nu nemen?

  Beantwoorden

Plaats een reactie

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items -  0,00