Lactosevrije vla opties + recept!

Sinds ik lactose intolerant ben mis ik eigenlijk één zuivelproduct dat nauwelijks tot niet lactosevrij te koop is en dat is vla. Lactosevrije vla is tot op heden niet te koop. Desondanks is er van Alpro wel een plantaardige vla op basis van soja te verkrijgen.

Naast de klassieke smaak van vanille is de plantaardige vla van Alpro ook te koop in de smaken chocola en karamel. Aangezien de kartonnen verpakkingen onlangs zijn vernieuwd kan je nu een portie van rond de 530 gram afsluiten met een draaidop.

Hoe dan ook. Moet ik de smaak van koemelk vla vergelijken met vla op basis van soja dan zal je in beginsel een lichtere smaak proeven bij de soja variant. Of dit verkeerd is zal ieder voor zichzelf moeten invullen, maar ik vind persoonlijk van niet.

Wat is lactosevrije vla?

Lactosevrije vla is vla dat minder dan 0,01 gram lactose bevat per 100 gram. Tevens moet volgens de Nederlandse voedsel en warenwet vla uit ten minste 50% koemelk bestaan en moet zetmeel een kenmerkend onderdeel zijn van de samenstelling.

Ofwel gaan we van de definitie van de NVWA uit dan is er op dit moment helemaal geen lactosevrije vla te koop. Ofschoon mag plantaardige “vla” gelukkig wel verkocht worden, maar niet onder de noemer vla. Mede hierom noemt Alpro haar vla desserts.

Hoe dan ook. Aangezien vla zonder lactose lastig te verkrijgen is zou je ook kunnen kijken of mogelijk lactase supplementen in de vorm van pillen of poeder een oplossing zijn. Mochten de supplementen niet werken, dan kan je vla ook altijd nog zelf maken.

Zelf lactosevrije vla maken

Vergelijk je het schap van lactosevrije yoghurt met het schap van lactosevrije vla dan valt direct het geringe aanbod van vla op. Om dit op te lossen zou je naast het gebruik van supplementen ook kunnen denken aan het zelf maken van vla.

In principe is het zelf maken van vla niet moeilijk, maar het kost wel tijd. Mocht je geïnteresseerd zijn dan zou je een idee kunnen opdoen met het volgende recept.

Ingrediënten voor het maken van lactosevrije vanillevla

 • 4 eidooiers
 • Snufje zout
 • 1 Vanillestokje
 • 40 gram maïzena (Koopmans)
 • 60 tot 80 gram suiker
 • 1 liter lactosevrije melk

Bereidingswijze van lactosevrije vanillevla

 1. Snijdt het vanillestokje open en schrap de vanille eruit. Voeg de vanille (ook het stokje zelf) toe aan een pan met 1 liter lactosevrije melk.
 2. Verwarm de lactosevrije melk + vanille tot het kookpunt en laat het een kwartier op lage stand doorkoken.
 3. Doe de 4 eidooiers samen met de maïzena, suiker, een snufje zout en 4 eetlepels van de verwarmde melk in een kom. Klop dit tot een geheel.
 4. Pak met een zeef het vanillestokje uit de pan met melk.
 5. Doe de overige melk uit de pan bij het gladde mengsel met de eidooiers, suiker en maïzena. Blijf tijdens het gieten de hele tijd doorroeren!
 6. Doe nu het mengsel terug in de pan en laat dit kort op laag vuur indikken.
 7. De vla is klaar. Dek de vla af en laat hem nog even 1 uur afkoelen.

2 gedachten over “Lactosevrije vla opties + recept!”

 1. Heb naast lactose intolerantie ook pds.
  Dus moet vezelrijke eten vermijden.ook de specialisten kunnen weinig advies geven .probleem is 2 afwijkingen in 1 lichaam.
  Gebruik probiotica in pil vorm en proteïne lactose vrij.
  Kunt U adviezen geven.?

  Beantwoorden
  • Hallo Els,

   Hoewel ik geen deskundige ben op het gebied van pds vindt ik het lastig om hierover een harde uitspraak te doen. Wel kan ik je vertellen wat ik persoonlijk zou doen. In eerste instantie zou ik stoppen met de supplementen.

   Hoewel probiotica (goede darmbacteriën) en probiotica (mest voor de goede darmbacteriën) de darmen kunnen versterken kan je er ook te veel van innemen waardoor je de darmen teveel belast.

   Daarnaast ben ik persoonlijk meer voorstander om pre- en probiotica uit natuurlijke voeding te halen. Hoe dan ook. Eet sowieso lactosevrij en probeer per voedingsgroep te kijken waar je lichaam op reageert.

   In het boek het slimme darmen dieet van dr. Mosley staat een heel gefaseerd stappenplan hoe je dit kan doen. Als ik jou was zou ik het boek aanschaffen en kijken of het werkt. Let er wel op dat het proces minimaal 4 weken duurt.

   Mocht je nog vragen hebben laat het me weten. Ik ben geen deskundige maar kan je wel proberen te helpen.

   Beantwoorden

Plaats een reactie

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items -  0,00