Ondanks dat yoghurt van nature lactose bevat past het prima in een lactosevrij dieet. Het is door haar bacteriën zelfs heel gezond voor je darmen. Het vinden van lactosevrije yoghurt is dan ook zeer belangrijk om je darmflora te ondersteunen en te versterken.
Mede hierdoor kom je in dit artikel alles te weten over het aanbod lactosevrije yoghurt en welk soort de meeste gezondheidsvoordelen kent.
Wat is lactosevrije yoghurt?
Yoghurt is een gefermenteerd lactosevrij dessert dat enkel uit melk en melkzuur bestaat. Wanneer je lactose intolerant bent kan de fermentatie bij yoghurt je als muziek in de oren klinken aangezien dit proces het meeste melksuiker (=lactose) omzet in melkzuur.
Melkzuur kan ondanks het woord melk gewoon worden verdragen met een lactose-intolerantie. Voeg aan de bovenstaande omschrijving van fermentatie nog maximaal 0,01 g lactose per 100 gram toe en je weet wat lactosevrije yoghurt is.
Yoghurt is gezond voor je darmen!
Mede door de toevoeging van melkzuur bevat yoghurt veel goede bacteriën die je darmflora ondersteunen. Naast het ondersteunen van de darmflora stimuleert het ook nog eens de doorlating van voedsel in de maag en bevordert het een goede stoelgang.
Overigens let er wel op dat je voor magere of halfvolle yoghurt kiest. Deze twee varianten bevatten minder verzadigde vetten en zijn dus gezonder. Niet voor niets zijn deze twee varianten dan ook door het voedingscentrum opgenomen in de schijf van vijf.
Yoghurt of kwark
Naast normale yoghurt zien ook vele kwark als yoghurt. Hoewel dit niet echt terecht is omdat het een verse kaas is kan het natuurlijk wel gebruikt worden ter afwisseling. Net als yoghurt draagt ook kwark op een positieve manier bij aan de gezondheid.
Alleen is kwark wel minder gezond voor de darmen omdat zij de darmflora niet ondersteunt. Kwark is door haar hoge eiwitgehalte uitermate geschikt als gezond tussendoortje of in het geval van sporters voor het kweken van meer spieren.
Lees anders de paragraaf kwark of yoghurt beter voor darmen in het artikel over lactosevrije kwark nog eens door.
Soorten lactosevrije yoghurt
Net als gewone yoghurt kent ook yoghurt die vrij is van lactose 3 wettelijke soorten, namelijk magere-, halfvolle- en volle yoghurt.
Lactosevrije magere yoghurt
Van alle 3 de soorten yoghurt is lactosevrije magere yoghurt het gezondst. Het bevat namelijk niet meer dan 0,5% vet. Desalniettemin is er op dit moment helaas geen magere yoghurt te verkrijgen die vrij is van lactose.
Halfvolle yoghurt
In tegenstelling tot de magere variant is er wel halfvolle yoghurt te verkrijgen die vrij is van lactose. Doordat het tussen de 1,5% en 1,8% vet bevat is het de gezondste variant lactosevrije yoghurt die er te verkrijgen is.
Bovendien past het prima in de schijf van vijf. Het enigste waar je even op moet letten in de winkel is dat er weinig merken zijn die halfvolle yoghurt aanbieden. Tot nu toe biedt alleen Arla met haar lactofree yoghurt het aan.
Mijn advies is dan ook haal deze yoghurt in huis en neem het dagelijks.
Volle yoghurt
Afgezien dat volle yoghurt met haar minimale 3% vet het ongezondst is wordt zij wel het meest aangeboden. Zodoende biedt naast MinusL ook Albert Heijn deze lactosevrije yoghurt onder haar eigen merk aan.
Plantaardige yoghurt
Vanzelfsprekend zijn er net als van veel zuivelproducten ook zuivelvervangers van yoghurt te verkrijgen. Deze vervangers voor yoghurt zijn altijd op plantaardige basis bereid en worden vaak gemaakt van amandel, rijst, kokos en in de meeste gevallen soja.
Hoewel plantaardige yoghurt altijd van nature lactosevrij is, is dit niet altijd de gezondste oplossing. Het bevat namelijk niet de gezonde melkzuurbacteriën wat bij yoghurt dat is gemaakt op basis van zuivel wel het geval is.
Ofschoon is het geen probleem als je mede door het grote aanbod eens zin hebt in plantaardige yoghurt. Maar probeer vooral wanneer je jouw darmen wilt helpen lactosevrije yoghurt te eten op basis van zuivel.
Zelf lactosevrije yoghurt maken
Wil je de allerlekkerste yoghurt maken dan doe je het toch gewoon zelf. Zo heb je zelf de regie in handen. Om lactosevrije yoghurt te maken heb je 1 liter lactosevrije melk en 2 eetlepels yoghurt met levende cultuur nodig.
Vaak ontlenen biologische varianten zich hiervoor het beste. De yoghurt met een levende cultuur hoeft overigens niet lactosevrij te zijn. Na het verzamelen van de ingrediënten volg je de onderstaande stappen. En heb je binnen 24 uur yoghurt.
Echter sta er wel bij stil dat er in zelfgemaakte yoghurt mogelijk meer lactose zit dan goed voor je is. Wil je liever op safe spelen? Koop dan yoghurt in de winkel.
Recept
- Doe de liter melk in een pan.
- Verwarm de melk onder af en toe roeren tot net onder het kookpunt.
- Zet het vuur uit en laat de melk afkoelen tot ongeveer 40 graden.
- Doe 100 ml melk in een kom en voeg 2 eetlepels yoghurt toe zodat het verdunt.
- Roer de 100 ml melk met de 2 eetlepels goed door.
- Voeg de 100 ml melk en 2 eetlepels yoghurt toe aan de pan met de rest van de melk.
- Roer ook nu weer goed.
- Doe de deksel op de pan en zet dit in een maker (elektrisch of op warm water).
- Laat het mengsel minimaal 24 uur staan.
- De yoghurt is klaar om genuttigd te worden.
- Bewaar de yoghurt die over is in de koelkast voor maximaal een aantal dagen.
Mag een diabetes-2 patiënt lactose vrije chocolade eten?
Hallo Anning,
Natuurlijk mag een diabetes 2 patiënt lactosevrije chocolade eten. Ondanks dat lactose een melksuiker is hoeft dit geen probleem te zijn. Alleen moet je wel even navragen bij een deskundige of dit mag voor jou dieet.
Afhankelijk van welke chocola je neemt stijgt zoals jezelf denk ik ook wel weet de bloedsuikerspiegel. Een oplossing zou misschien suikervrije pure chocolade zijn. Hier kunnen meestal enkel nog sporen van lactose inzitten.
Zelf durf ik wel eens een risico te nemen met sporen van melk. Maar wanneer je dit risico liever afdekt dan zou je gebruik kunnen maken van lactase pillen.
Ik hoop dat dit je een beetje op weg helpt mocht je nog vragen hebben laat het gerust weten. Hoewel ik geen diabetes deskundige ben kan ik je op het gebied van lactose intolerantie altijd helpen.
Met vriendelijke groet,
Marnick
Dit recept is voor LACTOSEVRIJE YOGHURT, ik snap de opmerking niet “Echter sta er wel bij stil dat er in zelfgemaakte yoghurt mogelijk meer lactose zit dan goed voor je is. Wil je liever op safe spelen? Koop dan yoghurt in de winkel.” Kun je uitleggen?
Hallo R,
Ik kan dit zeker uitleggen. Wat ik hiermee bedoel is dat je bij zelf bereide yoghurt niet de exacte hoeveelheid lactose kan meten. En doordat yoghurt een gefermenteerd product is, kan het door vele factoren beïnvloed worden. Als er iets verkeerd gaat in de bereiding kan het zo zijn dat er meer lactose in de yoghurt zit dan je lief is.
Maar aan je opmerking begrijp ik de gedachte dat een recept voor lactosevrije yoghurt lactosevrij moet zijn. Het bovenstaande van fermenteren heeft dan ook meer betrekking op de lactose die in de yoghurt met levende cultuur zit.
Ik hoop dat je hier iets mee kan. Mocht je nog vragen hebben laat het zeker weten.
Met vriendelijke groet,
Marnick
Hallo,
Moet de yoghurt 24u in de oven staan die dan 24u op 40°c moet staan ? Ik heb een yoghurtmachine waarbij ik de gewone yoghurt 10u op 40° hou en dan laat afkoelen.
Mvg,
Sandra
Hallo Sandra,
Zelf heb ik zowel een Easiyo als elektrische yoghurtmaker en beide opties zijn prima.
Met vriendelijke groet,
Marnick
als het 24 uur in de oven moet staan dan kun je gezien de energiekosten beter yoghurt kopen!
groetjes,
Caroline
Klopt.
Goedemiddag
Begrijp ik dat hoe langer je de yoghurt laat fermenteren in de yoghurt maker hoe minder lactose erin zal zitten?
Klopt, de probiotica in de yoghurt eten als het ware de lactose op. Hierdoor kunnen mensen met een lactose-intolerantie beter yoghurt verdragen dan melk. Toch kan er altijd een restje lactose overblijven en per persoon is het afhankelijk of dit teveel is. Zelf zou ik je als tip geven om een kleine hoeveelheid te proberen en dan stap voor stap te verhogen.
En moet je verplicht de melk opwarmen om de lactose eruit te halen?
Ik heb een yoghurtmaker en doe bij het maken van normale yoghurt niet de melk opwarmen.
Alvast bedankt voor de reactie
Hallo Miranda,
De warme tempratuur is nodig om de probiotica zijn werk te laten doen. In de koelkast gaat de probiotica in slaap stand en zal het minder snel fermenteren. Dus inderdaad om de lactose eruit te halen zal je de yoghurt moeten ‘opwarmen’.