
Havermelk maken? Dat kan je heel goed zelf. Ondanks dat het tegenwoordig door de populariteit goed in de supermarkten verkrijgbaar is, kan je het eenvoudig zelf maken. In feite heb je alleen water, havermout en een mixer nodig om de plantaardige drank te maken.
Dit gezegd hebbende vergt het wel enige tijd om de havermelk te maken. Je moet namelijk de ingrediënten bij elkaar zoeken en 15 tot 30 minuten bereiden. Wanneer je dit vooraf weet, kan je het makkelijk omzeilen plus de romige smaak maakt alles goed.
Hoe dan ook, voordat we naar het recept gaan kijken we eerst wat havermelk is. Als dit bekend is kijken we of havermelk gezond is, welke nadelen het kent, of en hoe het te gebruiken is in koffie en tot slot het recept voor het maken van haverdrank zelf.
Wat is havermelk nou precies?
Havermelk is een melkvervanger dat officieel geen melk mag heten. Officieel moet het namelijk haverdrank heten. Interessant aan haverdrank is dat het weinig ingrediënten bevat. Met een kop havermout (gepelde en geknipte haver) en water ben je er al.

Natuurlijk kan je ook ervoor kiezen om in plaats van havermout haver te gebruiken, alleen dan moet je zelf de haver nog drogen, pellen en knippen. Hoe dan ook, haver is een graansoort dat boordevol zit met vezels waardoor het gezond is voor de darmen.
Hierbij is een kanttekening op zijn plaats, want delen van de vezels blijven achter doordat de gemixte pup wordt gezeefd. Dit gezegd hebbende bevat haverdrank meer vezels dan koemelk, maar minder eiwit en calcium.
Tip: “Je kan van de overgebleven pup havemoutkoekjes maken om de vezels in de pulp alsnog te benutten”
Haverdrank maken van haver, havermout of havervlokken
Aangezien zowel havermout, havervlokken als haver zelf te herleiden zijn tot de graankorrel zelf kan je alle 3 gebruiken. Dit gezegd hebbende vergt het bij haver zelf meer werk om tot melk te komen, want je moet de korrel nog helemaal verwerken.
Anders is dit bij havermout en havervlokken. Beide kan je prima gebruiken om snel havermelk te maken. Het verschil is dat havermout kleiner is, doordat het al ‘geknipt’ is. Havervlokken zijn iets groter maar ook prima te gebruiken voor het maken van haverdrank.
De enige keuze die jezelf moet maken is welk merk havermout en of havervlokken je wilt gebruiken. Je kan zowel een goedkoop merk (huismerk van de supermarkt) als een duurder merk (Quaker of Zonnatura) om te kijken welk merk jij de lekkerste smaak vindt geven.
Is havermelk gezond voor het lichaam?
Waarom moet je havermelk drinken? Hiervoor zijn enkele redenen te geven. Allereerst begint dit natuurlijk met het hebben van een lactose-intolerantie. Doordat havermelk gemaakt is zonder dierlijke stoffen, kan je het gerust drinken met een lactose-intolerantie.

Dit gezegd hebbende moet er wel hierbij vermeld worden dat koemelk rijk is aan eiwitten, vitamine B12 en calcium. Dit zit standaard niet in zelf gemaakte havermelk. Je kan dit zelf toevoegen door bijvoorbeeld broccoli (calcium) of andere ingrediënten toe te voegen.
Hoe dan ook, misschien moet je havermelk niet zien als directe melkvervanger. Het is meer een drank an sich die zijn eigen gezondheidsvoordelen kent. Zo bevat het betá-glucaan wat goed is voor hart- en vaartziekten en het beheersen van de bloedsuikerspiegel.
De nadelen van (zelfgemaakte) haverdrank
In zijn algemeenheid kent zelfgemaakte haverdrank de nadelen dat het niet beschikt over calcium, eiwitten en vitamine B12. Is dit erg? In feite niet, als je er maar bekend mee bent dat je met havermelk enkele voedingsstoffen mist die wel in koemelk voorkomen.
Daarnaast geldt dit alleen voor zelfgemaakte havermelk. Haverdrank in de supermarkt is meestal verrijkt met deze ingrediënten, waardoor je het wel als melkvervanger kan zien. Hoe dan ook, naast de ‘ontbrekende’ voedingstoffen kent havermelk nog één nadeel.
Het bevat namelijk gluten wat slecht nieuws is voor mensen met een gluten-intolerantie. Zij moeten kiezen voor een ander plantaardig melkalternatief dat geen gluten bevat.
Barista havermelk gebruiken door de koffie
Tegenwoordig zie je in de supermarkten steeds meer een barista variant van havermelk liggen. Ten opzichte van normale havermelk schijnt de barista variant beter te kunnen opschuimen wat goed is voor het romige laagje op bijvoorbeeld een cappuccino.

Alhoewel dit voor de varianten in de supermarkt kan gelden, kan je de zelfgemaakte havermelk met het onderstaande recept ook door de koffie gebruiken. En het voordeel van havermelk in plaats van sojamelk in de koffie is dat het de smaak ten goede komt.
Havermelk heeft namelijk in minder overheersende smaak waardoor zelfs de fijn proevers het moeten kunnen merken. Wil je het toch romiger maken? Voeg dan 3,5 koppen rauwe cashews met 1,5 kop ongezoete kokosvlokken toe aan het zelfgemaakte recept.
Recept voor het maken van havermelk
Equipment
- Blender
- Handdoek
- Afsluitbare fles
Ingrediënten
- 1 kop Havermout
- 4 koppen water
- Banaan, bessen, cacaopoeder, vanille-extract (Optioneel toe te voegen tijdens het blenderen)
Instructies
- Pak de blender en doe hier 4 koppen water en 1 kop havermout in.
- Blender het water met havermout nu 30 tot 45 seconden op volvermogen.
- Haal de kan van de blender, en zeef de haverpulp in een schone handdoek boven een kom.
- Schenk de opgevangen havermelk nu in een afsluitbare fles en de havermelk is klaar.
Haverdrank kopen in de winkel
Als je geen tijd mocht hebben, dan kan je natuurlijk altijd nog havermelk in de winkel kopen. Het voordeel van gekochte haverdrank in de winkel, is dat het de ‘ontbrekende’ voedingstoffen uit koemelk zoals calcium en vitamine B12 vaak zijn toegevoegd.
Een nadeel van gekochte havermelk is dat het vaak slechts weinig haver bevat. Vaak zijn slechts enkele procenten van een pak haver. Het overgrote merendeel van een pak havermelk bestaat uit water, waardoor critici het ook wel haverwater noemen.
Hoe dan ook, door haverdrank te kopen of zelf te maken help je in ieder geval al het klimaat. Voor de productie van haver is namelijk weinig land en water nodig.
Voor het eerst haverdrank gemaakt. Maar… toen ik het in een glas opwarmde in de magnetron, had ik dikke havermoutmap! Wat doe ik fout.
Groet Marion
Hey Marion,
Het kan zijn dat de havermelk geschift is door de warmte.
Waarom wil je het gaan opwarmen? Gewoon om te drinken of voor een bepaald recept?
Ik hoor je reactie.