Veruit één van de populairste soorten taart in Nederland is kwarktaart. Kwarktaart of op zijn Belgisch gezegd plattekaastaart bevat door de kwark of door de bodem altijd lactose. De enigste optie die dan nog overblijft is om zelf lactosevrije kwarktaart te maken.
Doordat op dit moment sommige taartmixen geen lactose bevatten kun je naast het recept zonder lactose dus ook nog kiezen voor een kwarktaart mix.
Lactosevrije kwarktaart mix
In de eerste plaats is het natuurlijk het makkelijkst om een kwarktaart te maken die volgens een mix te bereiden is. Heb je de juiste ingrediënten in huis gehaald dan is het enkel nog zaak om het recept op de verpakking te volgen tot een lekkere kwarktaart.
In tegenstelling tot de bakmixen van Koopmans en dr Oetker bevatten de mixen van het eigen merk van Jumbo en AH geen lactose. Echter moet je wel bepaalde ingrediënten vervangen.

Lactosevrije kwarktaart eigen merk AH
De taart mix van de AH maak je lactosevrij door de volgende ingrediënten te vervangen. Roomboter vervang je door MinusL roomboter. Magere kwark vervang je door Arla magere kwark. En tot slot de slagroom door een bekertje verse slagroom van MinusL.
Lactosevrije kwarktaart eigen merk Jumbo

Bij de mix van Jumbo is het zaak om boter, magere kwark en slagroom te vervangen. Net als bij de mix van de AH kies je voor de boter van MinusL of Wajang, bij de magere kwark kies je voor Arla en voor de verse slagroom gebruik je het bekertje verse slagroom van MinusL.
Recept voor een lactosevrije aardbeienkwarktaart
Hoewel het lijkt dat het recept uit veel stappen bestaat, kent het recept van een kwarktaart slechts 4 onderdelen. Zodoende begin je met de bodem, dan het mengsel van aardbeien, vervolgens het mengsel van kwark en tot slot de afwerking.
Ingrediënten voor lactosevrije kwarktaart
Om tot het recept te komen is het verstandig om allereerst de onderstaande ingrediënten op te zoeken:
- 1 perssinaasappel.
- 500 gram aardbeien.
- 4 eetlepels aardbeienjam.
- 12 blaadjes witte gelatine.
- 200 gram witte basterdsuiker.
- 100 gram lactosevrije boter (Wajang).
- 500 gram lactosevrije magere kwark (Arla)
- 250 ml lactosevrije verse slagroom (MinusL)
- 200 gram koekjes voor de bodem (bastogenkoeken of speculaasjes).
1. De bodem
- Kies een soort lactosevrije koekjes die jij lekker vindt, zoals Bastogne of speculaas.
- Maak kruimels van de gekozen koekjes.
- Smelt 100 gram boter in een steelpannetje.
- Voeg aan de pan met boter de kruimels van de koekjes toe.
- Vet de bakvorm in en verdeel de kruimels zo gelijk mogelijk.
- Na het verdelen van de kruimels druk je de bodem stevig aan.
- De bodem is voor zover klaar waardoor je kunt beginnen met fase 2.
2. Aardbeienmengsel
- Begin met het weken van de blaadjes gelatine in koud water voor circa 5 minuten.
- Spoel ondertussen alvast 300 gram aardbeien schoon.
- Echter vergeet niet de blaadjes (kroontjes) te verwijderen.
- Pureer de aardbeien met een mixer fijn.
- Pers de perssinaasappel uit en verwarm het sap voorzichtig in een steelpannetje.
- Knijp de gelatine uit en voegt dit bij het pannetje met sap (blijf roeren).
- Laat het mengsel afkoelen en begin met fase 3.
3. Kwarkmengsel
- Doe de kwark, suiker, het mengsel met de sinaasappel en de gepureerde aardbeien in een kom.
- Roer deze bovenstaande ingrediënten goed door elkaar.
- Pak een andere kom en klop hierin de slagroom stijf.
- Schep de slagroom op luchtige wijze bij de kom met de andere ingrediënten waaronder kwark.
- Verdeel het mengsel van de kwark over de bodem in de bakvorm.
- Probeer de bovenkant van het mengsel zo glad mogelijk te strijken.
- Laat de kwarktaart circa 3 uur opstijven, voordat je begint met de afwerking.
4. Afwerking
- Pak de rest van de aardbeien (ongeveer 100 gram) en spoel deze af.
- Verdeel de aardbeien netjes naar eigen inzicht op de bovenkant van de taart.
- Verwarm kort 4 eetlepels aardbeienjam met 3 eetlepels water in een steelpannetje.
- Vervolgens smeer de verdunde jam uit over de gehele bovenkant.
- Dus ook de aardbeien.
- Tot slot, test hoe de taart smaakt en of hij klaar is om te worden opgediend.