Aangezien het bijna koningsdag kan een recept voor lactosevrije soesjes goed van pas komen. Aangezien oranje gebak zoals bijvoorbeeld Jumbo bollen en oranje tompoezen zonder lactose lastig te verkrijgen zijn, blijft het zelf maken van soezen de enigste optie. Wanneer je de ingrediënten in huis hebt is het recept niet moeilijk.
Zodoende begin je met het bladerdeeg. Is het bladerdeeg eenmaal klaar dan kan je gaan kijken wat de vulling moet zijn. Afhankelijk van je eigen voorkeur kan dit lactosevrije slagroom of lactosevrije banketbakkersroom zijn. Doordat de laatste optie niet lactosevrij te koop is zal je deze vanaf de basis moeten maken.
Niettemin, op het moment dat het deeg klaar is en de soezen zijn gevuld kan je als laatste de soezen afwerken met een beetje poedersuiker, (oranje) glazuur of een laag lactosevrije chocolade door ze hierin te dippen. Hoe dan ook, wat je ook kiest. Het onderstaande recept gebruik ik altijd voor mijn eigen lactosevrije soezen.
Ingrediënten
- 1 gram zout
- Poedersuiker
- 75 ml kraanwater
- 50 gram (tarwe-)bloem
- 37 gram lactosevrije boter (Wajang of Blue Band)
- 3 eieren of plantaardige ei-vervanger
Recept
- Bakpapier
- Beslagkom
- Houten (pol)lepel
- Spuitzak of 2 lepels
- Steelpan
Bereidingswijze voor het deeg van lactosevrije soesjes
- Verwarm de oven voor op 200 °C graden.
- Zeef de bloem boven de beslagkom.
- Snij de boter in 4 blokjes.
- Doe de blokjes boter samen met de 75 ml kraanwater en 1 gram zout in een steelpan en breng dit aan de kook.
- Voeg de bloem toe op het moment dat de blokjes boter zijn gesmolten.
- Blijf nu met een houten lepel constant roeren tot dat het bloem en mengsel een bal vormen.
- Zet het vuur uit en laat de bal (deeg) afkoelen.
- Doe het deeg weer in de beslagkom en klop of mix hier 1 voor 1 de eieren of ei-vervanger door tot dat het een glanzend deeg is.
- Doe bakpapier over de ovenplaat.
- Maak van het deeg 4 bolletjes. Gebruik hiervoor de spuitzak of 2 lepels. Zorg voor voldoende afstand tussen de bollen. Voor kleinere soesjes kan je meerdere kleinere bolletjes maken.
- Schuif de ovenplaat in het midden van de oven en bak de soezen in circa 20 tot 30 minuten lichtbruin. Open de oven tijdens het bakken niet!
- Nadat de 25 minuten om zijn doe je de oven uit en zet je de deur op een klein kiertje open zodat ze kunnen afkoelen.
- Haal na 12 minuten de soezen uit de oven en laat ze op de plaat of het liefst op een rooster nog even afkoelen.
- Wanneer de soezen zijn afgekoeld kan je ze vullen met vulling.
Bereidingswijze van de lactosevrije soezenvulling

- Het vullen van de soezen kan op 2 manieren. Zo kan je kiezen voor (verse) slagroom of banketbakkersroom. Ik gebruik zelf altijd (vegan) slagroom, omdat die goed lactosevrij te verkrijgen is.
- Gebruik voor verse (vegan) slagroom een spuitzak en bij een spuitbus (vegan) slagroom gewoon de spuitmond.
- Doe het voorstuk van de spuitzak of spuitmond in de onderkant van de soesjes en vul ze met slagroom.
- Op het moment dat er vulling terugkomt zijn de soesjes volledig gevuld en klaar.
- Als laatste kan je de soezen optioneel nog afwerken door een beetje poedersuiker er overheen te strooien of door een laagje glazuur over de soezen te strijken of je dipt ze in lactosevrije chocolade voor de afwerking.
Kortom, lactosevrije soesjes zijn goed zelf te maken
Al met al zijn soezen zoals je kan zien in het bovenstaande recept zeer goed lactosevrije te maken. Alhoewel het meer tijd kost dan het kopen van soezen in de winkel kan het toch een goed alternatief zijn. In ongeveer een uur kan je met dit recept toch 4 of door het te verdubbelen 8 lactosevrije soezen maken.
Heb je geen zin in al het bakken dan zou je in de laatste plaats ook kunnen kiezen voor lactase pillen. Je kan dan gewoon een Jumbo bol of tompouce eten door gebruik te maken van zo’n pil. Hoe dan ook, heb je zelf nog een tip of idee om de soezen nog lekkerder te maken laten het dan zeker hieronder in een reactie weten.