
Het aanbod van kant-en-klare lactosevrije tompouce in winkels is slecht. Dit is vrij jammer, aangezien de tompouce één van de populairste soorten gebak is in Nederland. Om toch een tompouce te kunnen eten heb je met een lactose-intolerantie enkele opties.
Zo kan je allereerst ervoor kiezen om zelf de tompouce te maken. Hierbij heb je de keuze uit een lactosevrije of plantaardige variant. In de laatste plaats heb je ook nog de mogelijkheid om gebruik te maken van lactase supplementen als je weinig tijd hebt.
In dit artikel gaan we alle 3 de opties om een tompouce te kunnen eten met lactose-intolerantie bespreken. Maar laten we allereerst even kort kijken wat een (lactosevrije) tompouce nou precies is. Als dit bekend is, dan ga ik de recepten en opties delen.
Wat is een (lactosevrije) tompouce?
Een tompouce is een gebaksoort in Nederland dat in 19e eeuw vermoedelijk voor het eerst is gemaakt door een Amsterdamse banketbakker. Deze banketbakker heeft de naam afgeleid van een Friese dwerg die optrad onder de naam Admiraal Tom Pouce.
Spits je het nog verder uit dan is de naam van Admiraal Tom Pouce af te leiden van een Amerikaanse dwerg die optrad in Nederland. Kenmerkend voor zijn show was het nadoen van Napoleon. Mede hierom is de tompouce in andere landen vernoemd naar Napoleon.
Hoe dan ook, een tompouce bestaat uit 2 bladerdeeg bladen die is gevuld met (vanille) banketbakkersroom. De bovenste bladerdeegblad wordt afgewerkt met glazuur. Wanneer je zorgt dat uit het recept lactose wordt gehaald, dan heb je lactosevrije tompouce.
Lactosevrije tompouce maken? Je hebt verschillende opties voor een lekkere tompouce!
Als je wilt gaan bakken, dan heb je verschillende opties om een lactosevrije tompouce te maken. Wil je zo dicht mogelijk bij het originele recept blijven? In dat geval doe je er verstandig aan om enkele lactose-bevattende ingrediënten uit het recept te vervangen.
Kies bijvoorbeeld voor lactosevrije bladerdeeg (eigen merk Jumbo of AH). Ook kan je zelf bladerdeeg maken, maar zorg er dan voor dat de roomboter die nodig is voor de bladerdeeg wordt vervangen door plantaardige of lactosevrije roomboter.
Is het bladerdeeg af? Dan kan je verder gaan met de banketbakkersroom. Vervang bij bereiding van dit recept de melk en slagroom in lactosevrije of plantaardige varianten. Let trouwens ook op de gelatineblaadjes! Die zijn ook niet altijd vegan en dus lactosevrij.
Goed, wanneer je het bovenstaande allemaal hebt vervangen dan kan je beginnen met het maken van een lactosevrije tompouce. Het recept hiervoor vind je hieronder. Heb je geen tijd voor het zelf bereiden? Lees dan even verder, voor het gebruik van supplementen.
Tompouce eten met lactase supplementen
Als je geen tijd bent of ergens op visite, dan is het natuurlijk geen optie om zelf een tompouce te gaan maken. In zo’n geval kan je gebruik maken van een lactase supplement. Je hoeft je nergens druk om te maken, want de lactase pillen zetten de lactose om.
Ook zijn er op het internet recepten te vinden waarbij je in bakmixen zoals die van Homemade lactase kan toevoegen. Het voordeel van bakmixen is dat het sneller bereidt kan worden, maar let op want een lactase supplement (druppels) heeft tijd nodig.
Tot slot, wanneer je vegetariër bent dan doe je er verstandig aan om goed naar de ingrediëntenlijsten te kijken van kant-en-klaar tompouces. Vaak wordt erin vooral de goedkopere varianten varkensgelatine gebruikt wat niet vegetarisch (en vegan) is.
Recept voor een lactosevrije vegan tompouce
Equipment
- 2 bakplaten
- Bakpapier
- Kartel- en aardappelschilmes
- Kom
- Schaaltje
- Steelpan
- 2 spuitzakken
- Zeef en rechte pollepel/spatel
- Platbord
Ingrediënten
Bladerdeeg (korst)
- 2 grote of 4 kleine vellen vegan bladerdeeg (2 grote of 4 kleine) Beide opties kunnen maar zorg dat het uiteindelijk plakjes van 11 cm lang en 4 cm breed kunnen worden.
Vegan banketbakkersroom
- 350 ml Amandel-, haver of sojamelk
- Halve Vanillestokje
- 85 gram (Basterd)suiker
- 35 gram custardpoeder
- 500 gram plantaardige slagroom (Alpro)
- 2,5 gram Agar agar
- 83 ml poedersuiker
Glazurenafwerking
- 100 gram abrikozenjam
- 200 gram fondant
- 5 frambozen
Instructies
Bladerdeeg bereiden
- Verwarm de oven voor zodat je de bladerdeeg kan afbakken. Kijk even op de verpakking van het bladerdeeg voor het precieze afbakken. Gemiddeld is de tempratuur 200 graden of 180 graden (hete lucht).
- Pak een rol bakpapier en doe dit op een bakplaat. Wanneer je 2 grote vellen hebt, dan kan je het beste 2 bakplaten gebruiken. Wanneer je 8 kleine vellen bladerdeeg hebt dan kan het misschien op 1 bakplaat.
- Als de oven op tempratuur is, doe je de beide bakplaten in het midden van de oven en bak je de bladerdeeg in circa 15 minuten af en laat je het daarna 5 minuten (of langer) afkoelen zodat het bladerdeeg volledig is afgekoeld.
Tompoucevulling maken
- Pak een kom en meng de plantaardige melkdrank (laat een beetje 30 ml over), de vanille uit het halve geschrapte vanillestokje en 35 gram suiker door elkaar.
- Pak een schaaltje en doe hierin de custard met (een beetje) 30 ml plantaardige melk. Klop tot een mooi papachtig mengsel.
- Doe de kom met de plantaardige melk, vanille en suiker in een steelpan en breng dit (al roerende) aan de kook.
- Doe 30 ml van dit kokende mengsel bij het papachtige custardmengsel. Roer dit goed door en voeg dit custardpapje ook bij het mengsel in de pan.
- Breng de steelpan opnieuw aan de kook en laat het als het ware een beetje prutten tot het is ingedikt. Net zo doorlaten koken als erwtensoep als het ware.
- Pak een bord en giet hierin het ingedikte mengsel uit de steelpan. Dek het bord af met folie en laat het mengsel afkoelen.
- Klop nu de 200 gram plantaardige slagroom met 20 gram suiker stijf.
- Doe nu de agar agar (2,5 gram) in een kom met koud water en laat het 1 tot 2 minuten wellen. Kook het nu 2 minuten roerend door.
- Pak nu de afgekoelde banketbakkersroom erbij en klop dit los en roer de agar agar erdoor en vervolgens roer je er ook de opgeklopte slagroom erbij. Is dit voltooit? Dan kan je het agar agar banketbakkersroommengsel 5 minuten in de koelkast doen om het te laten opstijven.
- Klop de rest van de slagroom met 30 gram suiker tot het dik en gebonden is. Bewaar dit apart van de rest.
Samenstellen van de vegan tompouce
- Leg 1 vel bladerdeeg op een snijplaat en snij er 2 repen van 11 cm breed van.
- Pak de agar agar banketbakkersroommengsel erbij en doe dit in een spuitzak. Doe dit ook met de dik/gebonden plantaardige slagroom.
- Pak de spuitzak met agar agar banketbakkersroom en spuit dit in mooie rechte banen op slechts één van de gesneden vellen bladerdeeg!
- Pak nu de spuitzak met gebonden plantaardige slagroom en spuit dit op door mooie rechte banen te maken op de 'kieren' van de agar agar banketbakkersroom.
- Pak de tweede bladerdeeg en leg dit op de plantaardige room/slagroom.
Glazurenafwerking
- Pak de 100 gram abrikozenjam en laat dit inkopen.
- Verwarm de vegan fondant (rolfondant wit van eigen merk AH).
- Pak nu de frambozen en pers deze door een zeefje boven de fondant. Op deze manier krijgt het een roze kleur.
- Smeer de abrikozenjam licht over de bovenkant van de bovenste bladerdeeg.
- Strijk de 'roze' fondant over de laag jam om de tompouce de welbekende roze kleur te geven.
Afwerking van de lactosevrije vegan tompouces
- Pak een rechtlijnige pollepel, spatel of paletmes en strijk de zijkanten van het bladerdeeg glad.
- Laat de tompouce nog even kort opstijven door hem in de koelkast te zetten.
- Snij nu de tompouce voor de laatste keer in een breedte van 4 cm. Nu heb je 4 tompouces van 4 cm breed en 11 cm breed. Eet smakelijk!
Bij jumbo hebben ze pakken. Het blader deeg is al klaar. Het roompoeder maak ik aan met lactosevrije melk.
Het glazuur vermeerder ik met poedersuiker en een paar druppeltjes bessensap
Dat zijn zeker goede tips. Ik had het recept vegan gemaakt, maar inderdaad kunnen lactosevrije ingrediënten gebruiken net iets makkelijker zijn.