Lactosevrije lasagne traditioneel recept

Lasagne is een Italiaans gerecht dat is overkomen waaien naar Nederland. Doordat het traditionele recept gebruik maakt van melk, kaas en mozzarella is lasagne in eerste instantie niet lactosevrij. Ofschoon kan je zelf wel lactosevrije lasagne maken.

Dit kan eenvoudig worden gedaan door een mix te kopen of een recept te gebruiken. Doordat in de mixen van Honig en Knorr vaak enige vorm van lactose zit is het aan te raden om een recept (zie onderstaande) te volgen en de lasagne helemaal zelf te maken.

Benodigde ingrediënten voor lactosevrije lasagne

Voordat je kan beginnen met het maken van het onderstaande recept is het verstandig om de onderstaande (lactosevrije) ingrediënten in huis te halen.

Bechamelsaus

  • 1 ui.
  • Zout.
  • Peper.
  • 1 laurierblad.
  • Nootmuskaat.
  • 60 gram bloem.
  • 2 teentjes kruidnagel
  • 600 ml lactosevrije melk.

Gehakt mix

  • 2 uien.
  • Suiker.
  • 3 eetlepels olie.
  • 1 teentje knoflook.
  • 500 gram AH vegetarisch fijngehakt.
  • 525 gram gepelde tomaten.
  • 125 ml rode wijn (optioneel).
  • 1 theelepel gedroogde oregano.

Afwerking

Recept voor lactosevrije lasagne

Wanneer je lactosevrije lasagne gaat maken krijg je te maken met 4 processen, namelijk: de voorbereiding, een mix maken met onder andere gehakt, bechamelsaus maken en tot slot de afwerking.

Voorbereiding

  1. Doe 600 ml melk in een (steel-)pannetje en doe het laurierblad erin.
  2. Schil 1 ui en 2 teentjes kruidnagel en voeg dit bij de melk en het laurierblad.
  3. Maak de melk warm tot het kookpunt en laat dit 20 minuten afkoelen met deksel.
  4. Zeef de melk door een vergiet en vang het op in een andere kom.
  5. Bewaar de melk voor de stap met de bechamelsaus.

Gehakt mix

  1. Schil 2 uien met een teentje knoflook en maak deze beide fijn.
  2. Pak 500 gram vegetarische gehakt en bak dit in 2 eetlepels olie bruin/gaar.
  3. Voeg na het gehakt de fijn gesneden knoflook en ui toe.
    • Laat dit samen enkele minuten doorkoken.
  4. Schenk na het doorkoken voorzichtig 125 ml rode wijn in de pan.
  5. Pel 525 gram tomaten. (Indien deze gepeld zijn gekocht hoeft dit niet).
  6. Voeg als laatste 525 gram tomaten toe en breng dit opnieuw aan de kook.
    • Zorg er ook voor dat het mengsel op smaak komt. Voeg waar nodig zout, peper, snufje suiker of oregano toe.
  7. Laat de mix voor ongeveer 20 minuten zachtjes door sudderen.

Lactosevrije bechamelsaus

  1. Smelt voor de saus boter in een pan en zeef er meel over.
    • Roer tegelijkertijd zodat er geen klonten ontstaan.
  2. Voeg scheutje voor scheutje melk toe zodat het steeds kan worden opgenomen.
    • Blijf roeren! Waar nodig breng op smaak met zout, peper of nootmuskaat.
  3. Kook de saus onder af en toe roeren tot het kookpunt.
  4. Laat de saus na het kookpunt op laag vuur sudderen voor ongeveer 15 minuten.
    • Vergeet niet af en toe te roeren!

Afwerking

  1. Snij de lactosevrije mozzarella in blokjes.
  2. Raps de (Parmezaanse) lactosevrije kaas fijn.
  3. Pak een ovenschaal en vet deze in.
  4. Giet een klein bodempje saus in de ovenschaal.
  5. Bedek het bodempje saus met lasagne bladen.
  6. Maak een bodempje van het gehaktmengsel.
  7. Leg op het bodempje gehaktmengsel weer lasagne bladen.
  8. Maak een bodempje van de saus.
  9. Leg op het bodempje saus weer lasagne bladen.
  10. Herhaal stap 6 tot 9 telkens totdat zowel de saus als mengsel bijna op is.
    • Zorg ervoor dat je eindigt met een bodempje saus.
  11. Strooi de (Parmezaanse) lactosevrije geraspte kaas over de saus.
  12. Doe de ovenschaal in een voorverwarmde oven (190 graden) en bak de lactosevrije lasagne in 35 tot 54 minuten gaar.

Plaats een reactie