Recepten voor lactosevrije oliebollen

Nu we in de laatste maand van het jaar zitten leek het mij wel handig om een recept voor lactosevrije oliebollen te delen. Ik weet nog wel mijn eerste lactosevrije oud en nieuw. Want waar vind ik een goed recept? En kunnen de bollen zonder melk?

Natuurlijk bestaat er ook nog de optie om oliebollen te kopen alleen is het dan maar de vraag of de bol lactosevrij is. Hoewel de klassieke ingrediënten voor oliebollen meel, water, gist, suiker en zout zijn laten de meeste banketbakkers het hier niet bij.

Veelal voegen ze melk of boter aan de oliebol toe om het meer smaak te geven. Hoe dan ook. Of jij zelf nu een voorkeur hebt voor een traditionele oliebol zonder of een oliebol met melk. Het maakt niet uit. Hieronder heb ik een recept van beide opties.

Recept voor oliebollen zonder melk

Recept voor oliebollen zonder melk

Ondanks dat melk tegenwoordig vaak in oliebollen wordt gestopt is het maken van oliebollen zonder melk goed te doen. Vaak worden ze door water i.p.v. melk te gebruiken wel wat witter in vergelijking met oliebollen op basis van melk.

Ik vind dan ook dat je deze oliebollen niet met elkaar kan vergelijken. Beide hebben hun eigen smaak. Hoe dan ook. Afhankelijk van de grootte van de bollen heb je voor circa 12 oliebollen zonder melk de volgende ingrediënten en benodigdheden nodig:

Ingrediënten

  • 1 ei
  • 10 gram zout
  • 15 gram suiker
  • 500 gram bloem
  • 500 ml handwarm water
  • 250 gram krenten/rozijnen
  • 14 gram gedroogde gist (2 zakjes)

Benodigdheden

  • Zeef
  • Vergiet
  • IJsschep
  • Keukenrol
  • Frituurpan
  • Beslagkom
  • Houten pollepel
  • Zonnebloemolie voor de frituur

Bereidingswijze van oliebollen zonder melk

  1. Laat de krenten of rozijnen wellen in een schaaltje met water.
    • Hoewel krenten en rozijnen niet verplicht zijn is het bij oliebollen op basis van melk voor de smaak aan te raden om deze wel toe te voegen.
  2. Pak het ei en klop deze kapot. Doe het eiwit en eigeel samen in een schaaltje.
  3. Pak een beslagkom en zeef hier de bloem in. Maak een soort van kuiltje in het midden waar de andere ingrediënten in kunnen worden gestrooid. Op deze manier voorkom je klonten in het beslag.
  4. Voeg in het kuiltje in het midden van de beslagkom ook de bloem, gedroogde gist, suiker, zout en ei toe.
  5. Giet nu voorzichtig het water (rond handwarmte) bij de beslagkom.
  6. Mix het beslag in de beslagkom met haakdegen (aan te raden) of met een pollepel totdat het een (glad) mengsel is.
  7. Doe nu ook de rozijnen/krenten in de beslagkom en mix dit ook nog even.
  8. Dek de beslagkom af met een (schone, warm en vochtige) theedoek of vershoudfolie en laat het 1 uur reizen op kamertemperatuur.
    • De beslagkom in de oven zetten op 50 graden kan ook.
  9. Giet de zonnebloemolie in de frituurpan en zet hem aan op 190 graden.
    • Wacht totdat de olie op temperatuur is.
  10. Pak nu een ijsschep en laat enkele bollen zakken in de frituur.
    • Het aantal bollen is afhankelijk van de grootte van de frituur zorg er in ieder geval voor dat de bollen genoeg ruimte hebben om te kunnen draaien.
  11. Na ongeveer 3 tot 4 minuten zouden de bollen goudbruin moeten zijn. Mochten de bollen niet uit zichzelf draaien help ze dan een beetje door met een houtenlepel een tikje te geven zodat ze draaien.
    • Zorg ervoor dat beide kanten van de oliebol goudbruin zijn.
  12. Op het moment dat de bollen (na 3 tot 4 minuten) goudbruin zijn heb je oliebollen. Haal ze uit de frituur en leg ze in een vergiet met daaronder keukenpapier. Zo kunnen ze even uitlekken. Eet smakelijk!
Zeef de bloem altijd voordat je gaat mixen

Recept voor klassieke lactosevrije oliebollen

Lactosevrije oliebollen op basis van melk

Het mooie van oliebollen is dat je het op meerdere manieren kan bereiden. Zo kan je zoals hierboven beschreven is gebruik maken van water maar het is ook heel goed mogelijk om gebruik te maken van lactosevrije melk of plantaardige melk.

Omdat deeg een gevoelig product is gebruik ik meestal de lactosevrije melk van Friesland Campina. Hoewel deze melk volgens de verpakking ook nog wat lactase bevat wordt de meeste lactose eruit gefilterd waardoor het veel lijkt op echte melk.

Hoe dan ook. Voor de wat moderne oliebollen die worden gemaakt op basis van melk heb je de volgende ingrediënten en benodigdheden nodig:

Ingrediënten

  • 2 eieren
  • Snufje zout (20 g)
  • 2 eetlepels suiker (30g)
  • 600 gram (tarwe)bloem
  • 500 ml lactosevrije melk
  • 2 zakjes gedroogde gist van 7g

Benodigdheden

  • Zeef
  • Vergiet
  • IJsschep
  • Steelpan
  • Litermaat
  • Keukenrol
  • Frituurpan
  • Beslagkom
  • Houten pollepel
  • Zonnebloemolie voor de frituur

Bereidingswijze van lactosevrije oliebollen

  1. Doe de lactosevrije melk in een steelpan en verwarm dit totdat het lauw is.
  2. Mix 200 ml lauw melk, 14 gram gist en 30 gram suiker in een litermaat.
    • Laat dit 5 minuten staan zodat het kan gaan schuimen.
  3. Pak de bloem en zeef dit boven de beslagkom.
    • Maak na het zeven een kuiltje in het midden om klonten te voorkomen.
  4. Breek het ei en roer het eiwit en eigeel door elkaar.
  5. Doe de rest van de (lauwe) melk, het ei, de 20 gram zout en het mengsel uit de litermaat van stap 1 met melk, gist en de 30 gram suiker in de beslagkom.
  6. Pak een mixer met deeghagen of een pollepel en roer alle ingrediënten door elkaar tot het een (glad) mengsel is.
  7. Dek de beslagkom af met een theedoek die warm, vochtig en schoon is of vershoudfolie.
  8. Laat het beslag 1 uur staan op kamertemperatuur zodat het deeg kan rijzen.
    • Het deeg afgedekt in de oven op 50 graden zetten kan ook.
  9. Indien je het nog niet hebt gedaan. Vul de frituur met zonnebloemolie.
  10. Zet na een uur de frituur met zonnebloemolie aan op 190 graden en wacht tot de olie op temperatuur is.
  11. Pak de ijsschep en laat afhankelijk van de grootte van de frituur enkele bolletjes in de frituur zakken.
    • Zorg dat de bolletjes genoeg ruimte hebben om te kunnen draaien
  12. Als de bol na circa 2 minuten niet uit zichzelf draait keer hem om met een houtenlepel.
  13. Wanneer beide kanten bruin zijn na ongeveer 3 tot 4 minuten kunnen de oliebollen uit de olie. Leg de oliebollen in een vergiet met daaronder velletjes keukenpapier zodat het kan uitlekken.
  14. Eet smakelijk. Voeg eventueel na eigen smaak nog poedersuiker toe.

Lactosevrije oliebollen kopen

Als laatste wil ik ook nog een oplossing meegeven voor het geval je oliebollen wilt kopen. Hoewel iedere kraam en bakker zijn eigen recept heeft is het moeilijk vooraf te zeggen of deze lactosevrij zijn. Vraag het in ieder geval de verkoper altijd eerst.

In het geval de verkoper te kennen geeft dat de oliebollen melk of sporen van melk bevatten dan kan je ook nog gebruik maken van lactase pillen. Hoewel ik zeker zelf een lading oliebollen ga bakken eet ik af en toe ook al eens eerder een oliebol.

Deze koop ik dan bij een bakker of lokale kraam en eet het thuis op met een lactase pil. Op deze manier kan ik en eigenlijk ook andere lotgenoten op een normale manier al eerder genieten van deze traditionele Hollandse lekkernij.

Zie hier een lijst van bakkers die volgens veganwiki vegan oliebollen (dus zonder melk en andere dierlijke toevoegingen) verkopen.

Heb jij een ander of eigen recept?

Kortom, al met al zijn er genoeg mogelijkheden om aan lactosevrije oliebollen te kopen. Wat de beste en lekkerste zijn zal voor iedereen verschillend zijn. Maar mocht jij zelf een recept hebben deel hem dan zeker hieronder in de reacties.

Plaats een reactie