Vegan broodbeleg vinden moeilijk? Niet met deze tips en ideeën!

Het vinden van lactosevrij broodbeleg kan lastig zijn door het beperkte aanbod. Ik kan het nog herinneren dat ik het vervelend vond dat er geen lactosevrije hagelslag was. Om het aanbod van lactosevrij broodbeleg te vergroten ben ik voorstander van vegan broodbeleg.

Naast dat het in één klap het aanbod aan lactosevrije broodbeleg vergroot is het ook nog eens goed voor het milieu. Want zoals je misschien wel weet betekent vegan geen gebruik van dierlijke voedingsstoffen en daardoor heeft het een kleinere ecologische voetafdruk.

Hoe dan ook, om je niet te gaan vervelen met allerlei onnodige informatie heb ik hieronder een lijst met ideeën voor zowel hartige broodbeleg zoals vlees en kaas als verschillende soorten zoete broodbeleg zoals diverse soorten (chocolade-)pasta’s, jams en stropen.

Ideeën voor hartig vegan broodbeleg

Vegan kaas van Violife is een voorbeeld van hartig broodbeleg dat vegan is.

Hartig broodbeleg kan iedereen bekoren. Nederland is als het ware opgegroeid met het broodje kaas. Ondanks dat (oude) kaas veelal minder lactose tot geen lactose bevat kan wanneer je van een beetje lactose al last van hebt beter kiezen voor vegan kaas.

Vegan kaas is er nog niet in veel soorten en maten te koop, maar is zeer in opkomst. Op dit moment ligt de vegan kaas van het merk Violife en Wilmersburger in veel supermarkten. Naast deze klassieke merken heeft de AH tegenwoordig ook vegan kaas van het huismerk.

Naast kaas kan je op het gebied van hartig broodbeleg ook kiezen voor vleeswaren. Huh, maar dat is toch niet vegan? Dat klopt, maar er zijn tegenwoordig zogeheten vegetarische vleeswaren te koop die zeer goed in de buurt komen van de echte smaak.

Let wel op dat vegetarisch niet altijd automatisch vegan betekent! Hoe dan ook, de boterhamworst van de Vegetarische Slager en de vegan smoky ham en de vegan chicken van het merk Quorn zijn in ieder geval vegan en bevatten dus geen zuivel.

Hoe dan ook, naast vegan vleeswaren en kaas kan je natuurlijk ook nog kiezen voor andere hartige broodbeleg zoals spreads. Dit kan zowel een vegan groentespread (Brinkers) zijn als klassieke (Calvé) pindakaas regular. Vergeet overigens de roomboter van Flora Plant niet.

Al met al is er zoals je kan lezen voldoende hartige vegan broodbeleg alternatieven voorhanden. Laten we nu eens gaan kijken naar enkele soorten zoete vegan broodbeleg.

Ideeën voor zoet vegan broodbeleg

Hagelslag van Hagelswag is een voorbeeld van zoet broodbeleg dat vegan is.

Wanneer je een zoete kouwer bent, dan mag eigenlijk zoet broodbeleg niet ontbreken. Bovendien is het in tegenstelling tot hartig broodbeleg vaker vegan en dus lactosevrij. Echter moet je er zeker niet van uitgaan dat al het zoete broodbeleg standaard vegan is.

Kijk bijvoorbeeld naar hagelslag. Hoewel je zou denken dat dit weinig tot geen dierlijke stoffen bevat is niks minder waar. Niettemin zijn er wel degelijk merken hagelslag te vinden die zowel vegan zijn als vrij van lactose, ondanks dat het aanbod beperkt is.

Op het gebied van ‘echte’ chocolade moet je het op dit moment doen met het merk Hagelswag. Ben je geen voorstander van hagelslag, dan kan je ook altijd nog kiezen voor chocoladepasta van het merk So Fine of speculoospasta van Lotus.

Ben je meer van de ‘gezondere’ soorten zoete broodbeleg, dan kan je natuurlijk ook kiezen voor bijvoorbeeld de aardebeien jam van Hero of de klassieke Rinse Appelstroop. Tot slot wil ik ook kokosbrood nog benoemen als idee voor vegan zoet broodbeleg.

Kokosbrood van het merk Theha is veganistisch en dus vrij van onder andere lactose. Naast dit voordeel neemt kokosbrood ook nog het voordeel met zich mee dat het een ruime mate van vezels bevat wat uiteraard goed is voor de darmen dan wel de darmgezondheid.

Plantaardig broodbeleg maken (door combinaties) met groente en fruit

Waar de bovenstaande opties vooral kant-en-klare ideeën waren van vegan broodbeleg uit de winkels, zijn er ook nog tal van opties voor vegan broodbeleg met groente en fruit. Hiervoor bestaan zowel opties om te combineren met bestaand broodbeleg als losstaand.

Wat denk je bijvoorbeeld van een broodje gezond met vegan kaas, vegan vleeswaren, plakjes (biologische) komkommer en (biologische) tomaat. Natuurlijk kan je ook een andere combinatie maken zoals bijvoorbeeld een broodje pindakaas met plakjes banaan erop.

Zoals je leest zijn de combinaties met groente en fruit op het gebied van vegan broodbeleg eindeloos. Naast combinaties te maken kan je natuurlijk ook gewoon een broodje beleggen met alleen groente zoals blaadjes rucola met komkommer en of tomaat.

Ideeën voor vegan broodbeleg tijdens een snacklunch

Natuurlijk is niemand volmaakt en houdt iedereen op zijn tijd van een broodje met iets lekker warms zoals bijvoorbeeld een broodje vegan kroket (de Vegetarische Slager). Naast kroket zijn er nog tal van opties voor broodbeleg tijdens een lunch zoals vegan gehaktbal.

De kroketten van de Vegetarische Slager zijn voorbeelden van vegan broodbeleg voor een snack of lunch.

Wellicht nog lekker om te weten is dat de Vegetarische Slager ook een vegan broodje Bapao in haar assortiment heeft. Ben je meer voorstander van salades dan kan je kiezen voor de 2 vegan salades van Johma (Brusschetta en bleekselderij appel).

Tot slot kan je tijdens een snacklunch ook nog kiezen voor een vegan tosti. Vanzelfsprekend kan je met vegan ingrediënten zoals vegan kaas een vleeswaren in combinatie met tomaat en of komkommer de lekkerste tosti’s bereiden in je eigen keuken.

Eiwitrijk vegan broodbeleg voor de sporters

Wanneer je veel lichamelijk bezig bent en spieren wilt kweken is het belangrijk dat je veel (plantaardige) eiwitten binnenkrijgt. Ook op het gebied van broodbeleg kan je deze (plantaardige) eiwitten in te nemen door eiwitrijk vegan broodbeleg te eten.

Hummus van de AH is een voorbeeld van eiwitrijk vegan broodbeleg.

Een zeer goed voorbeeld van eiwitrijk vegan broodbeleg is Hummus. Hummus is een spread dat is gemaakt op basis van kikkererwten. Mede door deze kikkererwten is Hummus een eiwitrijke en wellicht nog belangrijker een 100% plantaardig broodbeleg.

Ondanks dat de basis van Hummus altijd plantaardig is, kan het voorkomen dat enkele soorten Hummus niet vegan zijn. Let hier goed op! In ieder geval is op dit moment van schrijven de Hummus van het eigen merk van de Albert Heijn vegan en lactosevrij.

Vegan broodbeleg vinden in een supermarkt

Voordat je een broodje met vegan broodbeleg kan bereiden moet je natuurlijk de ingrediënten in huis halen. Zoals jezelf misschien wel hebt gemerkt heeft de ene supermarkt meer in haar assortiment op het gebied van vegan broodbeleg dan de ander.

Om een voorbeeld te geven, de kans dat je kant-en-klare vegan broodbeleg kan kopen bij een A-merk supermarkt zoals bijvoorbeeld de AH en Jumbo is een stuk groter dan bij een supermarkt zonder A-merken zoals bijvoorbeeld de Aldi en Lidl.

Dit gezegd hebbende betekent het niet dat deze supermarkten geen vegan broodbeleg in het assortiment hebben. Integendeel zelfs, want zoals je hierboven hebt kunnen lezen kan je ook vegan broodbeleg maken door gebruik te maken van groente en fruit.

Tips voor plantaardig broodbeleg? Laat het weten!

Hierboven heb ik naar mijn inzien best wat voorbeelden gegeven van soorten vegan broodbeleg. Natuurlijk bestaan er nog tal van andere soorten en opties vegan broodbeleg die ik hierboven niet heb beschreven.

Weet je er één die echt niet mag ontbreken? Laat het dan hieronder in de reacties weten. Zo kunnen andere lotgenoten (of veganisten) ook smullen van jouw broodbeleg tip.

2 gedachten over “Vegan broodbeleg vinden moeilijk? Niet met deze tips en ideeën!”

Plaats een reactie

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items -  0,00