Een plakje cake wie zegt daar nou nee tegen? Juist ja, degene die niet tegen lactose kunnen of vegan zijn. Om voor een oplossing te zorgen heb ik hier voor jullie een heerlijk recept voor een oer-Hollandse vegan (citroen) cake zonder dierlijke stoffen.
Ofwel voor het recept is geen gebruik gemaakt van eieren, vlees of zuivel. Dit gezegd hebbende betekent het niet dat het makkelijk is. Aangezien ei de cake zijn kleur, textuur en luchtigheid geeft is het een belangrijk ingrediënt voor de receptuur van de cake.
Niettemin is het mij gelukt om een vegan cake te maken zonder ei. En de verhouding tussen droge en natte ingrediënten dat meestal als succesfactor wordt gezien voor gerechten is intact gebleven. Zie hieronder het recept en de benodigde ingrediënten.
Recept voor een vegan citroen cake
Equipment
- Bakvorm voor een cake
- Garde of handmixer
- 2 kommen
- Vergiet
Ingrediënten
- 1 zakje bakpoeder
- 1 citroenschil
- 300 gram bloem
- 250 gram ongezoete sojayoghurt
- 200 gram rietsuiker
- 60 ml citroensap
- 125 ml zonnebloemolie
- 5 gram vegan boter
Instructies
Het (vegan) cakebeslag maken
- Pak een kom en doe hier de ongezoete sojayoghurt en de rietsuiker in en klop dit tot een geheel.
- Doe nu ook de citroenschil en het citroensap bij het beslag met de sojayoghurt en klopt dit ook tot een geheel.
- Voeg als laatste ook 125 ml zonnebloemolie tot het beslag.
- Pak een vergiet en zeef hier 300 gram bloem doorheen en vang dit op in een andere kom.
- Voeg aan de gezeefde bloem 1 zakje bakpoeder toe en meng dit met elkaar.
- Maak een kuiltje in de kom met de bloem door de bloem en bakpoeder aan de zijkant te schuiven.
- Giet het beslag met o.a. de ongezoete sojayoghurt in het kuiltje van de kom met de bakpoeder.
- Pak een garde of handmixer en mix of klop dit totdat de bloem en het beslag met de soja-yoghurt een glad geheel is. Zorg ervoor dat er geen klonten meer inzitten.
- Vet een cakebakvorm in met bijvoorbeeld vegan boter.
- Giet nu het beslag in een cakebakvorm en verdeel dit evenredig.
Oveninstructies voor het bakken van de (vegan) cake
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Bak de cake af in ongeveer 50 minuten en laat hem daarna afkoelen.
- Tip: prik met een saté-prikker in de onderkant van de bodem. Blijft er geen beslag aan de saté-prikker hangen? De cake is gaar!
De (vegan) citroen cake maken zonder suiker
Helaas is dit recept in eerste instantie niet zonder suiker. Gelukkig bestaan er wel recepten voor een vegan cake zonder suiker. Wat deze recepten vaak gemeen hebben is dat ze de suiker vervanger door andere zoetstoffen zoals bijvoorbeeld rijststroop.
Hoewel ik het zelf niet getest heb zou je bij het bovenstaande recept kunnen proberen om de rietsuiker te vervanger door rijststroop. Let wel op, want het zal niet het suikergehalte van dit recept naar 0 brengen doordat er ook in andere ingrediënten suiker zit.
Vegan cake (mix) kopen in de winkel
Is het maken van beslag je allemaal te veel werk? In dat geval kan je er ook voor kiezen om vegan (citroen) cake mix te kopen. Hoewel je in eerste instantie zou denken dat er geen cake mixen bestaan zonder ei en zuivel, is niets minder waar.
Op dit moment van schrijven zijn namelijk enkele mixen van Koopmans waaronder die voor fijne cake en citroencake vegan. Dit gezegd hebbende kunnen de mixen wel sporen van melk of ei bevatten doordat het in een fabriek is verwerkt met deze ingrediënten.
Hoe dan ook, heb je de cake mix in huis gehaald dan moet je zelf nog de zelf toe te voegen ingrediënten vegan maken. Meestal zijn dit eieren die je kunt vervangen door ei-vervanger. Melk kan je vervangen door plantaardige melk en margarine door vegan margarine.
Commentaar van 8-jarige kleinzoon : 2 duimen omhoog… :”Top cake, oma!”
Dat is goed om te horen Monique, daar doen we het voor!