Recept voor ove(n)rheerlijke vegan lasagne

Lasagne wie houdt er nou niet van? Helaas is lasagne in de meeste gevallen door het gebruik van kaas en gehakt niet vegan. Dit is zonder want wanneer je enkele ingrediënten zou vervangen kan je prima vegan lasagne maken dat ook nog eens vrij is van lactose.

Overigens heb ik ooit ook al eens een recept gedeeld voor lactosevrije lasagne. In dit recept gebruikte ik lactosevrije boter, melk, mozzarella en kaas wat uiteraard niet vegan is. Aangezien vegan steeds meer in is, heb ik voor jullie ook een vegan recept hiervan.

Wat is een (vegan) lasagne ovenschotel?

Allereerst voordat we naar het recept kijken is het wellicht goed om te kijken naar wat lasagne nou eigenlijk voor recept is. Wat is haar historie? Nou, net als veel pastagerechten is ook lasagne komen overwaaien uit Italië. Het staat daar bekend als ovenschotel.

Waar wij in Nederland dit nog weleens aanduiden met lasagnebladen heet dit in het Italiaans gewoon lasagne. Onthoud dit goed voor wanneer je naar dit Zuid-Europese land op vakantie gaat. Hoe dan ook, zou je traditionele lasagne maken dan is dit niet vegan.

Doordat de meeste recepten gebruik maken van dierlijke stoffen (vlees of zuivel) is het niet vegan. Door het recept aan te passen en ingrediënten te vervangen kan je natuurlijk wel vegan lasagne maken. Bovendien kan het nog lekkerder smaken ook!

Vegetarische lasagne maken met Knorr

Met een drukke agenda kan het af en toe lastig zijn om genoeg tijd uit te trekken om lasagne op de traditionele manier te breiden. In zo’n geval kan je terugvallen op de standaard mixen zoals bijvoorbeeld die van Knorr (mix van lasagne).

Knorr haar lasagne mix is vegetarisch en op sporen na ook vegan

Alhoewel ze zelf spreken van vegetarisch is de mix op dit moment op sporen na ook vegan. Maar let op! Op de verpakking staat een bereidingswijze met rundergehakt, magere melk en kaas.

Natuurlijk is dit niet vegan. Dit zal je moeten vervangen door diervrije producten zoals vegan gehakt (de Vegetarische slager), plantaardige melk (sojamelk) en vegan kaas (Violife).

Vervang je de niet-vegan producten door vegan-producten dan zou je in principe vegan lasagne kunnen maken met een beetje van jezelf en een beetje van Knorr!

Recept voor zelfgemaakte vegan lasagne

Ondanks dat lasagne een snel goed vullend recept is houden veel Nederlanders ervan. Om de CO2-afdruk van lasagne te verminderen heb ik hier dit recept voor vegan lasagne. Doordat er bij vegan geen gebruik wordt gemaakt van dierlijke stoffen is het recept vanzelfsprekend lactosevrij!
Voorbereidingstijd1 uur
Bereidingstijd1 uur
Totale tijd2 uur
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Italiaans
Trefwoord: Lactosevrij, Lactosevrije lasagne, Lasagne, Vegan, Vegan lasagne
Porties: 4 Personen

Equipment

  • Koekenpan(-nen)
  • Kom(-men)
  • Ovenschaal
  • Schaaltje
  • Steelpan
  • Snijblok(ken)
  • Vergiet en of zeef

Ingrediënten

Bechamelsaus

  • 1 ui
  • 1 snufje zout
  • 1 snufje peper
  • 1 laurierblad
  • 1 snufje nootmuskaat
  • 60 gram bloem
  • 2 teentjes kruidnagel
  • 600 ml sojamelk

Vegan gehaktmix

  • 2 uien
  • 1 snufje suiker
  • 3 eetlepels (olijf-)olie
  • 1 teentje knoflook
  • 500 gram vegan gehakt (bijv. van de Vegetarische Slager)
  • 525 gram gepelde tomaten
  • 125 ml rode wijn (optioneel)
  • 1 theelepel gedroogde oregano

Afwerking

  • 60 gram vegan boter (bijv. van Flora Plant)
  • 250 gram vegan mozzarella (Violife)
  • 50 gram vegan (geraspte) kaas (bijv. van Wilmersburger of Violife)
  • 12 vegan lasagnebladen (bijv. AH Vrij van Gluten lasagnebladen ook de normale lasagnebladen van Honig zijn in feite vegan, maar kunnen sporen van ei bevatten)

Instructies

Voorbereiding

  • Doe 600 ml sojamelk en het laurierblad in een (steel-)pannetje.
  • Laat het laurierblad in de melk dobberen en schil alvast 1 ui in stukjes plus 2 teentjes kruidnagel en doe dit beide bij de pan met de sojamelk en het laurierblad.
  • Warm de pan met melk op tot het kookpunt. Zet de warmtebron uit en laat de pan met afgesloten deksel 20 minuten afkoelen.
  • Schenk de melk door een vergiet en vang de melk op in een andere kom. Laat de melk staan want dit heb je straks nog nodig voor de bechamelsaus.

Vegan gehaktmix

  • Pel 2 uien en maak hier fijne blokjes van. Doe hetzelfde met 1 teentje knoflook.
  • Doe 2 eetlepels (olijf)olie in een koekenpan en bak hierin de vegan gehakt gaar.
  • Voeg aan de pan met vegan gehakt de zojuist gepelde en gesneden blokjes ui en knoflook toe.
  • Laat dit mengsel 3 tot 5 minuten doorkoken.
  • Als je hebt gekozen om rode wijn aan het recept toe te voegen, dan kan je na het doorkoken de 125 ml rode wijn bijvoegen. (Tip: gebruik geen dure rode wijn voor het koken)
  • Pak een schaaltje met kokend water en laat hier voorzichtig de tomaten invallen indien ze niet gepeld gekocht zijn. Nadat ze in het warme water hebben gezeten kan je ze makkelijker pellen.
  • Doe ook de gepelde tomaten bij de vegan gehaktmix en laat dit tot het kookpunt koken.
  • Laat de gehaktmix 20 minuten zachtjes door koken onder af en toe roeren.

Vegan (lactosevrije) bechamelsaus

  • Pak voor de bereiding van de bechamelsaus de vegan boter en laat dit in een pan smelten.
  • Pak een zeef en doe de bloem in de pan met de gesmolten boter. Zorg ervoor dat je dit direct roert zodat er geen klonten kunnen ontstaan.
  • Voeg aan dit bloemmengsel nu ook de sojamelk (600 ml) toe. Doe dit beetje voor beetje zodat het kan worden opgenomen door de bloem. Blijft nog steeds goed roeren!
  • Proef of het mengsel naar smaak is. Je zou naar eigen voorkeur er een snufje zout, peper of nootmuskaat aan kunnen toevoegen om het op smaak te brengen.
  • Zet de pan op hoog vuur en zorg ervoor dat het aan de kook raakt. Blijf ook tot dat het aan de kook is regelmatig roeren!
  • Als het mengsel het kookpunt heeft bereikt kunnen we over vegan bechamelsaus spreken. Laat dit nog 15 tot 20 minuten op zacht vuur sudderen.

Afwerking van de ovenschotel

  • Pak de vegan mozzarella en snijdt dit in kleine blokjes.
  • Raps indien je geen vegan geraspte kaas hebt kunnen vinden de vegan kaas fijn.
  • Pak nu de ovenschaal erbij en vet deze een beetje in met vegan boter.
  • Pak de bechamelsaus en giet hier een bodempje van in. Let op niet de hele pan!
  • Leg op het bodempje bechamelsaus enkele lasagnebladen zodat het is afgedekt.
  • Pak nu het vegan gehaktmengsel en maak ook hiervan een bodempje over de zojuist gelegde lasagnebladen.
  • Leg nu ook op de bodem vegan gehaktmix weer lasagnebladen.
  • Herhaal stap 4 tot 6 totdat er geen bodem van zowel de bechamelsaus als de vegan gehaktmix te maken is. Zorg er ten allen tijden voor dat je eindigt met de bechamelsaus.
  • Strooi de geraspte vegan kaas over de bechamelsaus.
  • Doe de ovenschaal in een voorverwarmde oven (190 graden) en bak de vegan lasagne in 35 tot 45 minuten gaar. Het is ruim, maar dit komt dat iedere oven anders reageert. Houdt vanaf 35 minuten in ieder geval de kleur in de gaten.
  • Aan tafel, de vegan lasagne is klaar!

Notities

Zoals je ziet en leest is het maken van vegan lasagne niet moeilijker dan traditionele lasagne. Wel kan het meer moeite kosten om de juiste ingrediënten te vinden. Ook vergt het bereiden van (vegan) lasagne in zijn algemeenheid enige inspanning.
Verkijk je hier niet op en trek er genoeg tijd voor uit zodat je lekkere lasagne kan serveren!

Plaats een reactie

Rating recept




Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items -  0,00